Китай нареди да бъде спряно от продажба мобилното приложение за споделени пътувания на компанията Didi Global Inc, след като установи, че тя е събирала незаконно лични данни на потребители, предаде Ройтерс.

Китайското управление на киберпространството (Cyberspace Administration of China (CAC) съобщи днес, че е поискало от Didi да направи промени, за да се съобрази с националните правила за защита на личните данни.

Didi отговори, че е спряла да регистрира нови потребители и ще премахне приложението си от магазините, в които се предлагат. Компанията заяви, че ще направи промени, за да се съобрази с правилата да защити правата на потребителите.

В петък, 2 юли, управлението обяви, че разследва как компанията защитава "националната сигурност и обществения интерес". Това стана само два дни, след като Didi започна да предлага акциите си на Нюйоркската фондова борса. Дебютът донесе на компанията 4,4 милиарда долара.

При първичното публично предлагане Didi беше оценена на 67,5 млрд. долара, значително по-малко от 100-те милиарда, на които се надяваше.

Според анализатори, компанията, която предлага услуги за споделени пътувания в Китай и повече от 15 други държави, събира голямо количество данни от мобилни телефони в реално време.

Директорът на Redex Research Кърк Будри каза, цитиран от Ройтерс, че ходът на CAC изглежда агресивен, но на Didi така или иначе беше забранено да добавя нови потребители по време на преглед на своята киберсигурност.

"Това показва, че процесът може да отнеме известно време, но те имат голяма инсталирана база, така че за кратко време въздействието (вероятно) засега е заглушено."

краткосрочното въздействие (вероятно) засега е заглушено."

Основана през 2012 г. от Уил Ченг, Didi вече е ставала обект на регулаторни разследвания от страна на китайските власти във връзка с безопасността и оперативния си лиценз.