Радослав Миленков, който в момента оглавява Фонда за гарантиране на влоговете, е фаворит за поста на подалия оставка Димитър Костов, твърди "24 часа", позовавайки се на прогнози от депутати и финансисти от банковите среди.

Миналата седмица Костов, който оглавяваше ключовото управление в БНБ - "Банков надзор", подаде оставка. Според закона за БНБ, той ще продължи да отговаря за банките, но не повече от 3 месеца, след като парламентът я гласува.

Предложение за негов наследник трябва да направи писмено управителят на БНБ Димитър Радев. Ако в тримесечен срок няма избор, някой от действащите подуправители временно ще поеме неговите функции.

Шестгодишният мандат на фаворита Радослав Миленков в гаранционния фонд изтича през май т.г., т.е. и времево се вмества в изискванията на закона. Изборът ще се случи много преди този срок, защото финансовият министър Владислав Горанов публично обяви, че трябва да се бърза с кандидатурите за поста на Костов.

Доказателство за прогнозата е, че само седмица след подадената оставка, бюджетната комисия прие на първо четене процедурни правила за избора на нов подуправител. Срокът за номинациите е съкратен до 3 дни, а шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова прогнозира, че име за наследник на Костов ще има още в петък. Най-късно до две седмици новият подуправител ще бъде избран.