Огромна поредица от секретни правителствени документи разкрива за първи път как западни банкови гиганти задвижват трилиони долари в подозрителни транзакции, обогатявайки себе си и своите акционери, като същевременно улесняват работата на терористи, клептократи и наркокрале.

А правителството на САЩ, въпреки огромните си правомощия, не успява да ги спре.

Днес досиетата FinCEN - хиляди "доклади за подозрителни дейности" и други американски правителствени документи - предлагат безпрецедентен поглед върху глобалната финансова корупция, банките, които я позволяват, и правителствените агенции, които следят как тя процъфтява.

В тези доклади се aлармира за повече от 2 трилиона долара в транзакции между 1999 и 2017 г. Западни банки са могли да блокират почти всяка от тях, но в повечето случаи те продължават движението на парите и продължават да събират таксите си.

Така започва обширната публикация на портала "Бъз Фийд" (BuzzFeed News) по скандала, като докладите са предоставени на Международния консорциум на разследващите журналисти и на повече от 100 новинарски организации в 88 държави.

В продължение на повече от година порталът и неговите партньорски медийни организации по целия свят добиват информацията от десетки хиляди страници, за да картографират над 200 000 транзакции.

Ето една малка част от разкритията на портала.

Печалбите от смъртоносни войни с наркотици, богатства, присвоени от развиващите се страни и спечелените с труд спестявания, откраднати по измамни финансови схеми бяха допуснати до и от тези финансови институции. Според портала ръководствата на финансовите институции са си затваряли очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия.

Прането на пари е престъпление, което прави възможни други престъпления. То може да ускори икономическото неравенство, да източи публични средства, да подкопае демокрацията и да дестабилизира нациите - и банките играят ключова роля в това. "Някои от тези хора в тези чисти бели ризи в "острите" си костюми се хранят с трагедията на хора, умиращи по целия свят", каза Мартин Уудс, бивш следовател по подозрителни сделки за "Уаховиа" (Wachovia), цитиран в публикацията.

Законите, предназначени да спрат финансовите престъпления, вместо да го правят, позволяват тяхното разцъфтяване. Докато банката подава известие, че може би улеснява престъпна дейност, тя имунизира себе си и своите ръководители от наказателно преследване. Сигналът за подозрителна дейност им дава карт бланш да продължат да движат парите и да събират таксите.

Мрежата за борба с финансовите престъпления (Financial Crimes Enforcement Network - FinCEN) е агенцията в Министерството на финансите на САЩ, натоварена с борбата срещу прането на пари, финансирането на тероризма и други финансови престъпления. Тя събира милиони съобщения (сигнали) за подозрителни дейности, известни като САР (Suspicious Activity Reports -SARs). Предоставя ги на правоприлагащите органи на САЩ и на службите за финансово разузнаване на други държави. Агенцията дори съставя доклад, наречен "Клептокраси Уикли" (Kleptocracy Weekly), който обобщава сделките на чуждестранни лидери като руския президент Владимир Путин.

Това, което не прави, е да принуди банките да "запечатат" прането на пари.

В редките случаи, когато правителството на САЩ "насолява" банките, то често разчита на любимите си сделки, наречени отложени споразумения за преследване, които включват глоби, но не и арести на високо ниво. Администрацията на Тръмп направи още по-трудно това да се поиска сметка лично от ръководителите - под давлението на бившия заместник-генерален прокурор Род Розенщайн, който предупреди правителствените агенции да не "трупат".

Но разследването на досиетата "ФинКЕН" (FinCEN) показва, че дори след като са били преследвани или глобени за финансови нарушения, банки като "Джей Пи Морган Чейс" (JP Morgan Chase), "Ейч Ес Би Си" (HSBC), "Дойче банк" (DB) и "Банк ъв Ню Йорк" (Bank of New York) продължават да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.

Подозрителни плащания са се превеждали из целия свят и в безброй индустрии, като се започне от международния спорт, през холивудските развлечения и луксозните недвижими имоти и се стигне до суши ресторанти. Такива плащания се "инфилтрират" във фирмите, които правят живота ни такъв, какъвто го познаваме - от бензина за колата ни до мюслите в купата със зърнени храни, отбелязва интернет порталът.

Досиетата FinCEN разкриват главната истина на съвременната епоха: мрежите, през които мръсните пари пресичат света, са се превърнали в жизненоважни артерии на глобалната икономика. Тези мрежи дават възможност финансова система в сянка да стане толкова широкообхватна и неконтролирана, че да се превърне в неразделна част от така наречената легитимна икономика.

Разследването на "Бъз Фийд" показва, че:

"Стандарт Чартърд банк" (Standard Chartered) е преместила пари от името на "Ал Заруни" (Al Zarooni Exchange), базирана в Дубай компания, която по-късно бе обвинена в пране на пари от името на талибаните. През годините, когато "Ал Заруни" е клиент на "Стандарт Чартърд", талибанските бойци организираха атаки, при които загинаха цивилни и военни.

Клонът на HSBC в Хонг Конг позволи на WCM777, Понци схема (финансова пирамида), да премести повече от 15 милиона долара, дори когато този бизнес беше забранен в три държави. Властите твърдят, че при измамата са откраднати най-малко 80 милиона долара от инвеститори (по някои съобщения почти 91 млн. долара - б.р.), главно латино-и азиатски имигранти, а собственикът на компанията е плячкосал средства за закупуване на две голф игрища, имение от 7000 квадратни метра, диамант от 39,8 карата и права за добив на полезни изкопаеми в Сиера Леоне.

Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase, American Express и други колективно обработиха милиони долари в транзакции за семейството на Виктор Храпунов, бившият кмет на най-многолюдния град в Казахстан, дори след като Интерпол пусна червена бюлетина за ареста му. Храпунов, който избяга в Швейцария и твърди, че обвиненията са политически мотивирани, по-късно бе осъден задочно за вземане на подкуп и отклоняване на средства чрез продажба на публична собственост.

Разследването по Досиетата FinCEN разкрива, че мениджъри на Дойче банк (Deutsche bank), включително топ мениджърите, са знаели в продължение на години за сериозни нарушения, оставили банката уязвима за пране на пари. Документите показват две предупреждения, изпратени до комисии, които включват Пол Ахлейтнер, председател на Дойче банк, и едно - изпратено до надзорния съвет на банката.

Проблемите на Deutsche бяха толкова фрапиращи, че накараха Банк ъв Америка (Bank of America) да подаде предупреждение (SARs) до правителството на САЩ. Служители на Bank of America посетили офиса на Дойче банк в Лондон, за да обсъдят притесненията относно прането на пари в Русия. Мениджър на Дойче банк прекъснал срещата им и ги помоли да напуснат сградата. Bank of America установи, че ситуацията е достатъчно обезпокоителна, че е повдигнала въпроса пред Пол Ахлейтнер, според нейното подаване.

Банките, споменати в тази история, заявиха, че не могат да коментират конкретни транзакции поради законите за банковата тайна.

По закон банките трябва да подават сигнали за подозрителни дейности, когато открият транзакции, които носят отличителните белези на пране на пари или други финансови нарушения, като големи транзакции с кръгли суми или плащания между компании без видими бизнес отношения. SARs сами по себе си не са доказателство за престъпление, но директорът на FinCEN Кенет Бланко ги нарече "жизненоважни за разследванията на правоприлагащите органи".

Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCen) публикува изявление, в което се казва, че "е наясно, че различни медии възнамеряват да публикуват поредица от статии въз основа на незаконно разкрити доклади за съмнителни дейности (SARs)". "Неразрешеното разкриване на подозрителни дейности е престъпление, което може да повлияе на националната сигурност на Съединените щати, да компрометира разследванията на правоприлагащите органи и да застраши безопасността и сигурността на институциите и лицата, които подават такива сигнали". Агенцията обяви, че сезира Министерството на правосъдието и Службата на генералния инспектор на Министерството на финансите.

В последващо писмо генералният съветник на FinCEN заяви, че разкриването на подозрителни дейности може да направи банките по-малко склонни да ги подават, което "може да означава, че правоприлагането ще има по-малка потенциална преднина за осуетяване на престъпления като трафик на хора, експлоатация на деца, измами, корупция, тероризъм и киберпрестъпления".

Докладите за подозрителна дейност (SARs) се изготвят от надзорните органи за финансови престъпления на банките или от служителите, които наблюдават спазването на законодателството. "Бъз Фийд" отбелязва, че това обикновено са служители (и служби) в отдалечени офиси и с малко ресурси, а върху главите им виси осмисляне на огромен брой транзакции, които няма как да проверят в детайли.

Защо всичко това е важно

Ако планирате да спечелите от престъпна дейност, едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид е начинът за изпиране на парите, отбелязва Би Би Си (BBC) по темата.

Прането на пари е внасянето на мръсните пари - приходите от престъпления като търговия с наркотици или корупция - в сметка (и) в уважавана банка (и), където те няма да бъдат свързани с престъплението.

Същият процес е необходим, ако сте руски олигарх, срещу когото западните държави са предприели санкции, за да го спрат да вкарва парите си на Запад.

Банките трябва да се уверят, че не помагат на клиентите да изпират пари или да ги движат по начини, които нарушават правилата.

По закон те трябва да знаят кои са техните клиенти - не е достатъчно да подават SARs и да продължават да прибират мръсни пари от клиенти, докато очакват властите да се справят с проблема. Ако имат доказателства за престъпна дейност, те трябва да спрат движението на паричните средства.

Фъргюс Шийл от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) заяви, че изтеклата по досиетата информация е "прозрение за това, което банките знаят за огромните потоци мръсни пари по целия свят".

Той каза, че документите също така свидетелстват за извънредно големите суми пари. Както стана ясно от началото - досиетата FinCEN обхващат транзакции за около $2 трлн. и това са само малка част от SARs, подадени през периода 1999 - 2017 г.