Министърът на финансите Валери Белчев отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук страницата на Министерския съвет. В рамките на разговора Белчев коментира актуални теми по отношение на финансовото състояние на държавата и проекта на бюджета за 2022 г., в който акцент са растежът на доходите на гражданите, подкрепата за семействата с деца, за уязвимите групи и за малките общини.

Преди ден Валери Белчев обяви, че кабинетът предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

На въпрос на Dir.bg по какъв начин ще бъдат покривани, тези нарастващи социални разходи, министърът беше категоричен, че в Проекта на Бюджет 2022-а не се предвижда увеличение на данъците.

В рамките на разговора стана ясно, че не се планира и емитиране на нова емисия държавни ценни книжа до края на годината, защото приходната част на бюджета върви добре. От началото на годината досега са изтеглени 3,8 млрд. лв. държавен дълг, а дълговият лимит е 4,5 млрд. лева. По думите на Валери Белчев е твърде вероятно бюджетът да завърши годината с излишък.

Нивото на бюджетния дефицит в проектобюджета за 2022 година е 2,9 процента от брутния вътрешен продукт. Министерството на финансите предвижда да се тегли дълг през 2022 година в порядъка на от 10-12 милиарда лева. Една трета от тези пари ще отидат за плащане на досегашни задължения, каза Белчев. По думите му няма точен план, но е разумно да има международна емисия дълг, защото местният пазар е ограничен.

По отношение на инфлацията, министърът на финансите обясни, че ръстът на цените притеснява всички. Според данните на НСИ обаче инфлацията не е толкова висока и се дължи на ръста на цените на енергията, отбеляза той. И допълни, че се напредва в процеса по създаване на клирингова къща. Тя се създава, за да обслужва борсовите сделки, сключени на стоковите борси, както и надзорът върху нея.

Обмисля се ограничаване на износа на електроенергия, ако получим нотификация от Европейската Комисия при срив на системата. Подобно ограничение на износа може да е в рамките на срок от един до три месеца, каза още Валери Белчев.

"Колкото повече се вдигат цените, толкова повече трябва да се вдигат заплатите", коментира още той. И допълни, че държавата трябва да  се погрижи, административната среда и бизнес климата да бъдат добри.

В този контекст той каза, че в Проекта на Бюджет 2022-а се залага повишение на заплатите на всички държавни служители с 5 на сто.

"Не може заплатите в държавния сектор да са ниски и да имаме "държавна мизерия", посочи Белчев.

Преди ден стана ясно, че се предвижда увеличение на минималната работна заплата, с което тя да стане 710 лева. По думите на Белчев над 750 хиляди души у нас работят на минимална работна заплата. Те сега получават 650 лв., които, според него, са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство.

Предлага се и увеличение на детските надбавки, както и промяна в правото на получаването им. Всеки гражданин с доход до 510 лв. ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20 процента, съобщи Белчев. Oт 40 на 50 за дете и от 90 - на 110 лв. за две. Според него това е сериозно увеличение.

"Да раждаш деца не е бизнес и правим огромна крачка с нашето предложение да ги увеличим с 20 процента", отбелязва Белчев. 

Значително увеличаваме майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст, като те се повишават от 380 на 650 лева, съобщи още Белчев. (За втората година майчинство, за първата се полага 90 на сто от заплатата.)

По отношение на пенсиите ще бъде предложено, дори и след отпадането на ковид мерките, абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде поне запазена на нивата, които са в момента. Но това би означавало едно средно увеличение на пенсията на всеки пенсионер с 84 лева, информира министърът.

"Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада", заяви Белчев. Той обясни, че до този момент минималната пенсия е била 300 лв. и като към нея се прибави добавката от 120 лв. доходите на най-бедните пенсионери са възлизали на 420 лева. Предложението на служебното правителство е надбавката за пенсионерите да се запази в бъдеще на ниво от 50-60 лв., като при увеличение на минималната пенсия до 370 лева. Така минималният доход на пенсионера да стане 430 лева, докато трае пандемията. След пандемията пенсията ще остане 370 лева, каза Белчев.