Българската банка за развитие (ББР) се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция, заявяват от държаваната банка, цитирани от БТА.

По-рано днес представителят на партия ГЕРБ Димитър Вучев каза, че за последната половин година активите на банката са спаднали с почти половин милиард лева, сериозни спадове имало в почти всички нейни пера. По думите му, 250 млн. лв. спад на банката и нейните парични средства показва декапитализация.

От встъпването си в длъжност през юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50 процента спрямо заплатите при предходното управление. Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6000 на 2000 лева, съобщават от банката.

ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс, пише в съобщението.

Ръководството на ББР е направило детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 година и първите 10 месеца на 2021 г. по тях са били заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19, в размер на 175 млн. лв., пише още в съобщението.

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635 процента. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282,8 процента, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми. Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията. Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове, пише в съобщението.

Банката отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.

От 25 май досега ББР е дала 55 кредита, от тях 47 са през микрофинансиращото дружество на банката и едва осем кредита е предоставила самата банка - това е промяна в нея", посочи Вучев. "На 5 август т.г. с решение на МС е предвидено ББР в края на т.г. да отчете загуба от 400 млн. лв. с аргумента, че ще бъде подкрепен бизнесът. Въпросът е къде са парите", каза Вучев.

Това, по думите му, показва и провала на служебното правителство и в частност на принципала на банката - министъра на икономиката. Притеснително е, че тази подкрепа трябваше да отиде при бизнеса, което не виждаме, нито един бизнес не се подкрепя от държавата, идва тежка зима, обобщи представителят на ГЕРБ.

От политическата сила поставиха въпроса и за високите възнаграждения, които получават четиримата членове на борда на директорите на банката за периода август-септември, като към това са добавят и други възнаграждения. Единствената разлика отпреди промяната е, че не получават бонуси, посочи Любомир Талев.