Експерти очакват Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0,25% , като това ще се отрази и на условията на банките, както по депозитите, така и по ипотечните кредити. Купувачите, придобили жилище чрез ипотечен кредит, при всички положения при тях ще има промяна на вноските им.

Има ли бум на кредитите и ще скочат ли лихвите? Според банкера Левон Хампарцумян българинът е доста пестелив по принцип и никога не взима кредит на ръба на възможностите.

"Кредитът в крайна сметка се погасява от бъдещите ви доходи. Българинът е благоразумен - за разлика от англосаксонците например. Човек трябва да е благоразумен, когато взима кредит. Винаги трябва да има буфер при екстремни ситуации, защото става всичко", каза той в студиото на телевизия "България он ер".

По думите му взетите ипотечни кредити растат, но условията са доста добри.

"В същото време няма големи опашки за имоти в страната, но пазарът е доста балансиран. Има повишено търсене, има доста проекти, които се изграждат сега, но това е на базата на 10-годишен застой. Ако има раздвижване, то това е в последните 3 години", сигурен е Хампарцумян.

Банкерът е на мнение, че последните кризи са направили банките доста по-предпазливи, но в следващите месеци не се очаква да има промяна на икономическия цикъл.