Еврозоната трябва да обмисли възможността за издаване на финансов инструмент, който да обвърже заедно облигации на страните членки на валутния съюз, да привлече повече инвеститори и да засили глобалната роля на еврото. Това заяви днес бъдещата ръководителка на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард на изслушване в Европейския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лагард посочи, че подобен инструмент би могъл да действа като сигурно убежище за световните инвеститори и да засили предлагането на ценни книжа с висок рейтинг в блока, като се комбинират различни суверенни облигации с различни рейтинги.

Облигациите с рейтинг "тройно А" са едва една четвърт от облигациите, емитирани от 19-те страни членки на еврозоната. Преди финансовата криза те бяха близо половината. Едва четири страни от еврозоната имат този най-висок рейтинг - Австрия, Германия, Люксембург и Холандия.

Еврозоната би спечелила от по-голямото предлагане на сигурни активи, които могат да конкурират книжата на САЩ, отбеляза Лагард.

САЩ емитират над два пъти повече сигурни активи от еврозоната като съотношение спрямо брутния вътрешен продукт.

Подобен общ сигурен актив освен това би улеснил паричната политика, посочи тя.

"Общ суверенен сигурен актив би допринесъл още повече за по-ефикасното прилагане на паричната политика", каза бъдещата шефка на ЕЦБ.

Подобен актив би избегнал фрагментацията и следователно би допринесъл за плавното предаване на единната парична политика, допълни тя.

Плановете за общи облигации на страните от еврозоната се провалиха неколкократно през последните години. Страните, чиито книжа имат най-висок рейтинг, се опасяват, че подобен инструмент ще увеличи разходите за обслужване на дълга им и ще облагодетелства икономически по-слабите държави. Дебатът бе подновен през юли от Мариу Сентену - председателя на Еврогрупата, която обединява финансовите министри на еврозоната. Той сформира работни групи в опит да преодолее стагнацията по този въпрос до края на годината.

Идеята за общи облигации на валутния съюз е част и от по-общия дебат за намаляване на световната доминация на долара, след като американските санкции срещу Иран показаха на страните от ЕС, че разполагат с малко инструменти, чрез които да помогнат на компаниите си да продължат да търгуват с Ислямската република.

Доларът към момента остава най-голямата резервна валута в света, следван с голямо отстояние от еврото.

Общ сигурен актив би засилил международната роля на еврото, особено ако бъде комбиниран с по-силен капиталов пазар и платежна система в блока, каза Лагард.

Тя обаче допълни, че възможността трябва да бъде проучена в средносрочен и дългосрочен план, тъй като такъв инструмент не е крайно необходим в момента и остава политически чувствителна тема.