Банковите системи в еврозоната и в САЩ са стабилни, добре капитализирани и устойчиви, стана ясно от изказвания на президента на Европейската централна банка Катрин Лагард и на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.  

След заседание на Управителния съвет, на което очаквано основните лихви бяха повишени с 50 базисни пункта Кристин Лагард отбеляза, че ЕЦБ следи отблизо текущите пазарни напрежения и е готова да реагира, ако е необходимо, за да се запази ценовата и финансовата стабилност в еврозоната.

"Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции. Във всеки случай нашият набор от политически инструменти е напълно оборудван, за да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, ако е необходимо, и да запази гладкото предаване на паричната политика", подчерта Лагард. Тя се спря и на променените прогнози за ръста на икономиката и инфлацията от икономистите на ЕЦБ, които са обяснени в разпространеното преди това съобщение за днешното заседание на регулатора.

След това Лагард очертая по-подробно как виждат в ЕЦБ развитието на икономиката и инфлацията и обясни тяхната оценка на финансовите и парични условия в момента.

3eNews

В същото време американската финансова министърка Джанет Йелън уверява в реч пред сенаторите, че американската банкова система продължава да е стабилна и американците могат да бъдат сигурни, че парите, които са депозирали, са на тяхно разположение, ако имат нужда.

"Действията ни от тази седмица свидетелстват за решителния ни ангажимент да гарантираме сигурността на спестяванията на вложителите", според текста на речта, цитирана от АФП и БТА.

Американските власти обявиха в неделя, че ще гарантират достъпността на всички депозити от Silicon Valley Bank и ще осигурят същото на всички вложители в Signature Bank, нюйоркската банка, която бе затворена от регулаторния орган в неделя, достъп до средствата им.

Освен това Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се е ангажирало да предостави необходимите средства на други банки, които имат нужда, за да бъдат удовлетворени клиентите, искащи да изтеглят пари.

"Работихме с УФР и банковия регулатор, за да защитим всички вложители на двете фалирали банки. В понеделник сутринта клиентите имаха достъп до депозитните си сметки, за да могат да извършват плащания и да плащат фактури", напомни също Джанет Йелън, добавяйки също, че "акционерите и кредиторите не са защитени от правителството".

"Важно е да се отбележи, че парите на данъкоплатците не са използвани или изложени на опасност при тези действия", подчертава министърката.

В окото на бурята е швейцарската банка Credit Suisse, която ще получи краткосрочен заем от 50 милиарда швейцарски франка от централната банка.