Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви днес, че глобалната икономическа перспектива остава изключително несигурна предвид коронавирусната пандемия, а нарастващата разлика между богатите и бедните страни изисква от МВФ да намери още ресурси, предаде Ройтерс.

Георгиева отбеляза, че ново разпределение на собствената валута на МВФ - специалните права на тираж, ще помогне да се осигури на държавите повече фискално пространство за справяне със здравната криза и преминаване към дигитална и "зелена" икономика, допълва БТА.

Преди дни Георгиева заяви, че политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики.

"Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: "Моля, харчете". Харчете колкото можете и след това похарчете още малко", казва Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Според шведската финансова министърка Магдалена Андерсон, която е новият председател на Международният валутен и финансов комитет на МВФ, е ясно, че необходимостта от ликвидност остава голяма. Пред журналисти тя каза, че ще се консултира със страните членки за възможностите за разширяване на ликвидността.