Големите китайски държавни банки са забелязани да продават усилено американски долари, за да купуват юани, както на вътрешните, така и на външните спотови валутни пазари тази седмица в опит да забавят обезценяването на местната валута. Това заявиха информирани източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Въпреки че търгуват от свое име, за да изпълнят поръчки на клиенти, държавните банки често действат и по указания на централната банка, когато юанът е подложен на натиск, както е в момента.

"Продажбата на долари от държавни банки се превърна в нова норма, за да се забави темпа на обезценяване на юана", обяви търговец от Шанхай.

Чуждестранните клонове на държавните банки са продавали долари и по време на търговията в Лондон и Ню Йорк тази седмица, съобщиха два източника, пряко запознати с темата.

Юанът е загубил около 2,4 на сто спрямо долара този месец и 6 на сто от началото на годината. Китайската валута се е търгувала на вътрешния пазар по курс 7,3145 за долар , а на чуждестранния - 7,3400 юана за долар.

Все по-големият спад на юана е в резултат на увеличаващата се разлика в доходността между Китай и САЩ и нарастващите опасения на инвеститорите за слабия икономически растеж на Китай и увеличаващите се рискове за неизпълнение на задълженията в сектора на недвижимите имоти и сенчестите банкови сектори.

Бавното прилагане на мерките за стимулиране на растежа е разочаровало инвеститорите. Междувременно Китайската народна банка е смекчила паричната си политика, за да подкрепи икономиката, въпреки че цената за намаляването на лихвите е по-големият натиск върху юана.