Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заплаши със "сериозни последици" китайските компании, които помагат на Русия във войната й срещу Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя спомена вчера след среща в Сан Франциско с китайския вицепремиер Хъ Лифън, че са налице доказателства за такава подкрепа въпреки наложените от Запада санкции. Йелън е призовала Хъ да предприеме енергични мерки срещу тази практика.

"Подчертах, че компаниите не бива да оказват материална подкрепа за отбранителния индустриален сектор на Русия и че за тях ще има сериозни последици, ако го правят", каза министърката на финансите на САЩ нa пресконференция в Сан Франциско след продължили два дни разговори с китайския вицепремиер. Тя не даде подробности, но уточни, че става въпрос за частни фирми и че не намеква, че китайските власти знаят за техните действия.

"Решени сме да направим всичко възможно, за да спрем този поток от материали, които помагат на Русия да води тази брутална и незаконна война", даде да се разбере Йелън. Тя предупреди, че всички компании, които подпомагат военната кампания на Москва, рискуват да си навлекат санкции.

Американското правителство вече предприе наказателни мерки срещу редица частни фирми, някои от които китайски, защото помагат на Русия да си осигури оборудване, както и срещу някои финансови институции, които може да подпомагат тези усилия, напомни Йелън.

Министърката на финансите на САЩ заяви още, че се е споразумяла с китайския вицепремиер за засилване на двустранната комуникация по икономически въпроси.

Тя подчерта колко е важно да бъдат възстановени "здравите отношения" между двете най-големи икономики в света, макар да призна, че има поводи за напрежение като предполагаемата продажба от китайски компании на оборудване за Русия, отбелязва Франс прес.

Китайската държавна новинарска агенция Синхуа съобщи, че Джанет Йелън и Хъ Лифън са се договорили да насърчават китайско-американския търговски и икономически диалог и да работят за отстраняване на разногласията между двете страни.

Йелън каза в тази връзка, че е приела поканата на Хъ да посети догодина Китай в рамките на редовни контакти между двете най-големи световни сили, предаде Ройтерс.

Американската министърка на финансите и китайският вицепремиер разговаряха преди предстоящата от сряда до петък в Сан Франциско среща на високо равнище на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество. Планирано е президентите на САЩ и Китай, Джо Байдън и Си Цзинпин, да се срещнат в кулоарите на форума.