Бившият шеф на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова отхвърли твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев, че под нейно ръководство е имало системно несъбиране на данъчни постъпления.

Припомняме, че днес Василев изнесе данни, според които отписванията, които НАП прави на изтекли по давност задължения на годишна база възлизат на 2-3 млрд. лева.

"Това са задължения, които НАП не са успели да съберат като от 2017 г. до 2020 г. са отписани общо 10 млрд. лева задължения", каза той. Според казаното от него общо сумите, които Приходната агенция трябва да събере са 9,9 млрд. лева. Най-големият длъжник не е платил 160 млн. лв. данъци, а голяма част от фирмите са с натрупани задължения от над 50 мил. лева. Първите 100 фирми в този списък дължат над 2 млрд. лева.

"Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай - от 2017 до 2020 година са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през годините преди периода 2006-2009 година", отговори задочно Галя Димитрова.

По думите ѝ това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди - ревизионен акт от 2006 година е за ревизия на периоди, които са приключили преди това, обясни тя. И допълни, че е известен факт, също така е че тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, е трябвало да се предават за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания.

"Хората от администрацията знаят също така, че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами. Фирми, които нямат абсолютно никакви активи, и които са с управители лица с нисък социален статус, или са задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята те да не могат да бъдат събрани", допълни бившият шеф на НАП.

Във връзка с натрупаните 9,9 млрд. лева задължения на фирми-длъжници Димитрова заяви, че става въпрос за същите тези схеми и сумите не могат да бъдат събрани по никакъв начин.

Според Димитрова е несправедливо да се счита, че служителите на НАП не са положили необходимите усилия за събиране на тези вземания, тъй като има ръст на събираемостта на задълженията.

Припомняме, че на 14 май с решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е бе назначен Румен Спецов.

Досегашният шеф на НАП е отстранена за системно не справяне на задълженията, заяви тогава служебният министър на финансите Асен Василев.

Той визира изтичането на лични данни от Агенцията по приходите и ниската събираемост, като от 4 милиарда са събрани 2.25 млрд. лв.

Галя Димитрова пое ръководството на НАП през май 2017 година. Най-големият скандал с нея избухна през лятото на 2019 година, когато хакери пробиха системата на НАП и източиха данни на граждани и фирми, а Димитрова не прекъсна отпуската си. Тогава изтекоха лични данни на над 5 млн. български граждани.