Новият директор на НАП сигурно е единственият данъчен инспектор у нас, който едновременно е експерт в борбата с данъчни измами, в културизма и в здравословното хранене. Вероятно заради това снимки от спортната кариера на 42-годишния Румен Спецов обиколиха социалните мрежи минути след като служебният финансов министър Асен Василев обяви, че го назначава на мястото на Галя Димитрова.

Професионални предизвикателства

На новия пост ще му се наложи да трансформира завидните си физически сили в психически, които да му помогнат да се справи с тежките професионални предизвикателства. В следващите месеци Спецов ще трябва да организира проверки на всички фирми с големи касови наличности, със системно теглене на пари на каса. Инспекции ще бъдат направени и на фирми, които потребяват държавен ресурс, а също и върху всички техни подизпълнители. Общо взето на него се пада нелеката задача да фокусира погледа на НАП върху големите данъкоплатци.

Кой е новият шеф на НАП?

Експерт в областта на анализа и разследването на данъчните измами. Така служебният финансов министър Асен Василев описа новия шеф на Националната агенция по приходите (НАП) - Румен Спецов.

Спецов има над 10-годишен професионален опит в Приходната агенция - експерт в анализа на бизнес секторите и определяне на риска от неспазване на данъчното законодателство и защита на икономическата сигурност. 

Завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" - Свищов, със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".

В професионалното си портфолио има 14 години стаж в системата на НАП, където заема различни отговорни постове. В периода 2009 г. - 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП - Добрич.

Запален бодибилдър

Освен като финансист обаче Спецов е и успешен спортист. Той е многократен шампион по културизъм с над 20-годишен стаж в спорта. Участва на множество турнири в България, където се класира в челната тройка на категория до 100 килограма. Вицерепубликански шампион е през 2009 г., 2014 г. и 2015 г. Републикански шампион по културизъм за ветерани е през 2014 г. и 2015 г. Подпомага активно подготовката на състезатели в различни категории, класирали се на призови места в България и чужбина. Той е лицензиран съдия към Българска федерация по културизъм и фитнес. Познат е и като един от тримата треньори в първото фитнес реалити "Супер промяна 2". 

Аз се занимавам със състезателен спорт още от първи клас, а първата си републиканска титла извоювах в трети клас. Тренировките с тежести винаги са били част от моя живот. Разбира се, киното и екшън героите като Ван Дам, Сталоун и Арнолд са ме накарали в младежките си години да мечтая и аз да имам такива мускули. Състезателната сцена беше логичното продължение на всички тези години тренировки, без значение с какво се занимавах. Да, работил съм в данъчната администрация доста време, но това никога не ме е спирало да спазвам режимите си и да се подготвям за състезание, казва в интервю пред "Паркетсенс" преди няколко години новият директор на приходната агенция.

Експерт и в здравословното хранене

Като лицензиран съдия към Българска федерация по културизъм и фитнес и един от тримата треньори в първото фитнес риалити, излъчвано по БНТ HD - "Супер Промяна 2", Румен Спецов дава съвети за здравословно отслабване.

Ето какво разкрива той пред "Жената днес":

Дамите преди всичко трябва да осъзнаят, че за да отслабнат, трябва да спрат да гладуват и да започнат да се хранят. На второ място - трябва да пият вода и да започнат да спортуват - поне 3 пъти в седмицата. Гладът не е добър приятел, с глад можете преди всичко да се разболеете. За пълноценно намаляване на теглото, както и за поддържане на постигнати мечтани килограми водеща е ролята на хранителния режим. Той трябва да включва разнообразни храни в неголеми порции, разпределени в 4-5 хранения през деня. Не препоръчвам резки и драстични смени на количествата приета храна - дайте си достатъчно време за промени, за да могат всички процеси в тялото да стават плавно и без стрес за организма. Движете се и бъдете активни. Всякаква спортна активност е препоръчителна - ходене в градски условия, в планината, фитнес, каране на колело, плуване и т.н.