В ежедневието си постоянно използваме нови технологии. Достатъчно е да споменем компютъра и мобилния телефон, които тотално промениха живота ни. Благодарение на тях днес имаме достъп до цялата информация, с която разполага човечеството, можем винаги да се чуем с приятели и роднини, а работата от вкъщи от утопия се превърна във факт за милиони души по целия свят.

Невинаги обаче можем да открием кои са новите технологии, от които можем да очакваме следващата голяма вълна от промени. Истината е, че съставните части, необходими за големите промени, които се задават, вече са тук. Ако ги познаваме по-добре, то можем много по-рано да се възползваме от тях. Това важи както на микро-ниво за индивида, така и на макро-ниво за икономиката на дадена страна.

В редовете по-долу ще ви разкрием кои са петте най-важни технологични тренда на 2021 година, които вече са започнали да променят живота ни.

5G

Бързият преход към 5G носи много ползи за икономиката

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Телекомуникационните мрежи от пето поколение са основната технология, която ще позволи прехода към по-голяма дигитализация и предлагане на повече и по-добри онлайн услуги.

Благодарение на 5G много заводи ще преминат през задълбочена автоматизация, общественият транспорт в градовете ще стане безпилотен, а много от устройствата около нас ще станат "умни". Изчислителните операции в облака също са зависими от масовата бърза интернет връзка, а Nvidia и Google вече имат проекти и за облачен гейминг и добавена реалност.

Всичко това се дължи на характеристиките на 5G. Мобилните мрежи от пето поколение предлагат много висока скорост на сваляне и качване на информацията, могат да поддържат трафика на голям обем от данни и имат ниска латентност.

Поради тази причина световните технологични гиганти залагат на бързото въвеждане на 5G, за да могат по-бързо да извлекат икономическите ползи от него и да не бъдат изпреварени от конкурентите си. Според експертите икономиката на всяка една страна ще спечели много от бързото въвеждане на 5G, като в следствие на бързата имплементация не само ще бъдат отворени много нови работни места, но и ще се създаде подходящ климат за технологични стартъпи и възникването на иновативни бизнеси.

През 2021 година технологията става все по-достъпна, като тя вече се предлага от телеком операторите в България и е налична във всеки голям град у нас.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект ще навлезе във всяка една сфеа на живота

Снимка: iStock by Getty Images

През настоящата година изкуственият интелект ще навлиза все повече в живота ни.

Алгоритмите, които могат да се самоусъвършенстват и анализират, вече се ползват от всеки с по-скъп смартфон - AI стои зад подобрението на качеството на снимките в много от премиум моделите. Изкуственият интелект помага на по-качествения превод в Google Translate, а способностите му да чете текст са еволюирали значително.

Изкуственият интелект се използва в диагностиката на различни заболявания, както и в разработката на лекарства. Астрономите го използват за пресяване на данни и откриването на нови обекти - звезди, екзопланети или астероиди.

В много случаи AI се оказва незаменим съветник, показващ по-рационалния избор. Благодарение на изкуствения интелект много индустрии са подобрили ефективността си, а науката е ускорила развитието си.

С всяка изминала година все повече ще се увеличават способностите на алгоритмите, които могат да анализират и да се самообучават. Междувременно все повече приложения и устройства от ежедневието ни ще се оборудват с AI, за да направят живота ни по-лесен.

Това прави AI област, в която ще има множество инвестиции, и за която ще са необходими все повече кадри, допринасящи за развитието и налагането ѝ в различни сфери.

Блокчейн

Блокчейн технологията предлага върхови нива на сигурност

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Повечето хора свързват блокчейн технологията с криптовалутите. Това се дължи на факта, че биткойн и многобройните му клонинги се основават на блокчейн. Но приложенията на технологията далеч надхвърлят света на криптото.

Понятието блокчейн (Blockchain), преведено на български, означава блокова верига, която непрекъснато расте. Във всеки един блок от данни се съдържа информация за предходния, която е криптирана.

Технологията позволява добавяне на информация, но без възможност за манипулация на предходно въведените данни. Блоковата верига се съхранява в мрежата с физически копия върху отделни компютри, без да съществува едно единствено главно копие. Високото ниво на децентрализация определено има големи ползи, включително и такива за сигурността.

Например, за да бъде осъществена постфактум модификация на един блок, трябва да се променят всички следващи записи. Това прави блокчейна една от най-сигурните и невъзможни за хакване технологии.

Според анализаторите блокчейн технологията ще е важна част за започващия нов етап на дигитализация. Сигурността, която позволява той, ще намери приложение в прехода към електронни услуги, гласуване и администриране.

Логистичните компании ще могат да повишат ефективността си, тъй като по-лесно и надеждно ще следят стоките си, а финансовите институции и бизнеса ще се възползват от опциите за по-висока сигурност и отчетност при съхраняването на информация. Блокчейн технологията може да се използва и за навлизане на повече дигитални технологии в здравеопазването.

Онлайн образование

Дигиталното образование ще запаи популярността си и след пандемията

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Пандемията ускори развитието на дигиталното образование, но и преди COVID-19 секторът имаше тенденция към ръст и бързо развитие.

Интерактивни ресурси правят онлайн обучението много по-иновативно и отговарящо на съвременните тенденции. Новият подход на учене е много по-близък до играта и е по-ефективен. За всеки е ясно, че учениците в днешно време работят по-добре с таблет и компютър, отколкото с тетрадка и химикал.

Наред с това отпадането на традиционния книжен бележник и дневник направиха децата по-честни, тъй като вече не могат да лъжат за оценките си. Изчезнаха грипните и дървени ваканции, а стига да има желание от страна на учителя и учениците - материалът се усвоява по-бързо и ефективно.

Онлайн образованието обаче не се ограничава с предметите в училище. В интернет са достъпни все повече курсове по различни специализации, включително по различни езици. Записването и участието за работещи хора в тях е много по-лесно.

В последните две години много престижни организации започнаха да предлагат онлайн курсове. Достъп до висококачествено образование вече има всеки с компютър и интернет.

Харвард, Масачузетски технологичен институт, Принстън, Йейл, Колумбия, Станфорд, Джон Хопкинс, Ню Йорк и университета в Мичиган са само малка част от престижните университети, предлагащи безплатни онлайн курсове.

Потенциалът на онлайн образованието е голям и той ще остане фактор, далеч след като пандемията се превърне в спомен от миналото.

Зони за експресно банкиране

Новите технологии правят извършването на банкови операции много по-лесно и бързо

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Днес банката е по-достъпна от всякога благодарение на новите технологии и по-специално - на дигитализацията. Приложенията за мобилно банкиране и дигиталните портфейли улесниха мнозина. И когато някои неща не могат да се извършат от телефона, то посещението на офис не е задължително.

Зоните за експресно банкиране позволяват да извършвате пълния спектър от банкови операции, по всяко едно време, стига да имате активна банкова карта. Те работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, а интеракцията с тях става без да контактувате с хора.

В България един от пионерите на технологията е Пощенска банка.

Зоните за експресно банкиране позволяват внасянето и тегленето на пари в и от собствена сметка, извършването на трансакции с трети лица, получаването на парични преводи от Western Union и дори кандидатстването за кредит. Пълния списък с достъпните функционалности може да откриете тук >>>

В основата на технологията стоят избраните от Пощенска банка модерни устройства със сензорен дисплей и достъпен интерфейс. Освен че е по-бърза и удобна, работата с тях спестява и плащането на такси.

Според някои експерти технологията предоставя възможност за преход към офиси без хора, а това би било удобно както за големи градове и търговски центрове, така и за малките населени места, в някои от които използването на банкови услуги е затруднено. Една от най-големите ползи на употребата на зоните за експресно банкиране е свързана с понижаването на рисковете за здравето.