Китайски саморегулиращ се орган, който е под надзора на централната банка, е поискал от най-големите държавни банки да понижат лихвите по депозитите в долари в пореден опит за допълнитено укрепване на юана. Това заявиха днес четирима души, пряко запознати с темата, цитирани от Ройтерс и БТА.

Лихвените проценти, предложени от банките, ще бъдат ограничени до 4,3 на сто за доларови депозити от 50 000 долара и над тази сума, заявиха източниците, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите.

Понижаването на лихвите ще влезе в сила още днес, казаха те, добавяйки, че новите лихвени проценти, които големите банки могат да предложат, ще бъдат понижени със 100 базисни пункта спрямо предходния таван от 5,3 на сто.

Този ход може да насърчи китайските компании, най-вече износителите, да установят валутните си постъпления в китайски юани. Местната валута се понижи до седеммесечен минимум спрямо долара.

Силният долар и агресивното покачване на лихвите от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ накараха някои китайски компании да натрупат постъпления в долари.

Юанът е загубил над 6 на сто спрямо долара от януарските максимуми, когато глобалните пазари приветстваха отварянето на границите от Китай и една от най-лошо представящите се азиатски валути тази година.

Този ход идва, след като миналия месец Китайската народна банка обяви, че ще ограничи решително големите колебания на валутните курсове в обменната търговия и обмисля укрепването на саморегулирането на доларовите депозити.

Китайската народна банка не коментира информацията пред Ройтерс.