Днес смело можем да твърдим, че дигитализацията е превзела света на финансите. Поне що се отнася до средния потребител, това е така. Изследване на Statista разкрива, че през 2020 година 2 милиарда души са пазарували онлайн, а направените продажби по интернет са били на обща стойност от над 4 милиарда долара. Това е близо двоен скок спрямо 2016 година. Тенденцията е ръстът да продължава.

Наред с е-търговията, дигиталното банкиране и фин тех сектора се развива бурно, а днес можем не просто да пазаруваме, а да плащаме услуги, данъци и такси директно от вкъщи. Колкото по-често използваме парите си през дигитален носител, толкова по-важен става въпросът за тяхната сигурност. Възможно ли е хакер да проникне в банковата ми сметка? Има ли риск за парите ми при онлайн шопинг? Това са само малка част от въпросите, които са хрумвали на всеки поне веднъж.

ФБР отчита, че кибер престъпленията в САЩ са нараснали с 1 милион през последната година. Основната мишена на хакерите е личната информация и особено банковата такава. Анализаторите споделят, че хакерите имат хитри тактики, за да извлекат данните на потребителя, но мнозинството от престъпленията стават именно защото последния е понижил защитата си.

В ерата на дигитализацията е нужно да подходим внимателно към своите финанси. Спазвайки само няколко лесни съвета, можем значително да повишим сигурността на своите пари.

  •  Заменете картите с телефон

Всичките ви карти, могат да се "съберат" в телефона

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Банковата карта е основната мишена за кибер престъпниците. Недобросъвестни хора без никакъв ИТ опит също могат да се възползват от нея, ако случайно намерят изгубеното ви портмоне. Оказва се, че първата линия на защитата е свързана именно с банковата карта.

Съществуват приложения, които обаче могат да я заменят. Дигиталните портфейли заемат малко място на смартфона, но могат да плащат на всеки ПОС терминал. Ако изгубите телефона си обаче, то парите ви са надеждно защитени от недобросъвестни хора.

Това се дължи на добавената защитна стена, свързана с необходимостта от допълнителна оторизация. Тя може да е съставен от вас ПИН код или вашите биометрични данни. Без въвеждането на вашия ПИН код или без сканирането на вашия пръстов отпечатък не може да се извърши никакво плащане.

Едно от най-добрите приложения за дигитален портфейл е ONE wallet на Пощенска банка. Налично е за инсталиране от Google Play или App store. Чрез него могат да се правят безконтактни плащания на ПОС терминал директно със смартфона, да се следи историята на всички плащания, да се блокират или отблокират карти, към други потребители на приложението. И докато повечето дигитални портфейли парират физическите престъпници, ONE wallet на Пощенска банка отива една стъпка по-напред.

  •  Дигитаизация

Дигиталната карта пази парите ви при онлайн пазаруване

Снимка: Shutterstock

С регистрацията си в ONE wallet всеки клиент получава напълно безплатна дигитална карта. Вие решавате с колко пари и по какъв начин да я захраните. За секунди чрез приложението можете да прехвърляте суми към нея от всяка от останалите Ваши сметки или карти.

Именно тази карта трябва да стане основна за вашия онлайн шопинг. Причината - по нея ще имате толкова пари, колкото решите. Данните й са достъпни само чрез вашия ПИН код или биометрични данни, така че кибер престъпниците не биха имали достъп до преките ви банкови данни.

Дигиталната карта е много удобна и за плащането на абонаменти в интернет. Това е така, защото парите няма да се теглят автоматично от банковата ви карта, а от дигиталната, в която вие определяте каква сума да има налична.

ONE wallet на Пощенска банка позволява и директни преводи към дигиталните карти на други потребители на приложението. Парите пристигат веднага и без такси. Това прави пращането на пари на приятел или получаването им изключително лесно и удобно.

  •  Без публичен Wi-Fi и добра антивирусна

Общественият безжичен интернет е любима мишена за хакерите

Снимка: Shutterstock

Ползването на незащитени Wi-Fi точки носи много рискове. На пръв поглед те са без парола и безплатни. Често се намират на обществени места или търговски центрове. Понякога телефонът може да се свързва автоматично с тях, а понякога потребителите сами избират това, за да не изразходват мобилните си данни.

Потребителите, които ползват публични Wi-Fi зони не си дават сметка за опасностите, дебнещи в свободните мрежи, по-специално за факта, че предаваните данни могат лесно да бъдат прихванати от кибер престъпници.

Използването на безплатна Wi-Fi мрежа в мола, кафене, ресторант или където и да е носи много рискове. Експертите съветват да не пазарувате онлайн, ползвайки публичен Wi-Fi и въобще - да не ползвате рутери без необходимото криптиране и нива на защита.

Наред с това, експертите споделят друг притеснителен факт - голяма чат от таблетите и смартфоните нямат антивирусни програми.

Абонирането за надежден и добър антивирус може да ви спести редица тревоги.

Често срещан сценарий е при проверяването на пощата от телефона да видите писмо, идващо от авторитетен източник - държавна организация, банка, съд или друго. Съобщението разчита на вашата първосигналност, защото истинският му подател е друг - понякога само с една различна буква в мейла. В писмото се съдържа файл, който трябва да отворите. Тук е наместен и зловреден код, който цели източването на цялата ви лична информация.

Наличието на надежден антивирус на мобилното устройство, а и на компютъра би попречило на зловредния код и спасило данните ви, а в някои случаи и финансите ви.

  •  Чести проверки

Колкото по-бързо реагирате на нередностите, толкова по-голям е шансът ефектът им да бъде минимизиран

Снимка: Shutterstock

Честите проверки на наличността по картите ви, както и историята на вашите тегления и плащания е ключова за по-доброто ви финансово здраве. Ако редовно проверявате сметките си, то може да уловите някоя нередност още в самото й начало и да уведомите банката си. Само благодарение на чести проверки може да парирате редица измами и да опазите парите си.

Тук отново на помощ идват мобилните портфейли. Приложенията често позволяват следенето на вашите трансакции.

ONE wallet на Пощенска банка ви дава отчетност за всяко плащане или направен превод. Наред с това може да ограничите ползването на всички ваши карти от Пощенска банка по канал - ПОС терминали, банкомати или плащания в интернет.

Искането за оторизация при плащане също е голяма пречка за кибер престъпниците, които колкото и да са добри - трудно биха могли да разполагат с вашия пръстов отпечатък.

  •  Експресни зони за банкиране

Експресните зони за банкиране гарантират възможно най-високите нива на сигурност

Снимка: Postbank

Когато се притеснявате да извършвате някои операции от своя телефон или компютър, то експресните зони за банкиране са най-добрият ви избор. Най-често те работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Макар да имат собствен адрес, те работят без служители.

Зоните за експресно банкиране на Пощенска банка разполагат с модерни устройства с удобни сензорни екрани и лесна навигация. Чрез тях може да извършвате преводи към лица, на територията на Европейския съюз. Може да плащате данъци и сметки, да вкарвате пари по ваши сметки или във виртуалната си карта. Извършвайки всички тези операции вие пестите от такси и разчитате на възможно най-високите нива на сигурност.

Само с няколко лесни стъпки може драстично да повишите сигурността на вашите финанси в ерата на все по-голяма дигитализация.

Добавянето на допълнителни прегради пред измамниците, посредством мобилния портфейл и виртуалните банкови карти, е ключово за финансовото ви здраве. По-голямата ИТ осведоменост и недоверчивост също са важни - в мрежата дебнат фалшиви сайтове и фишинг атаки. Родните медии често отразяват тези събития, така че следенето на новините също може да ви предпази. Инсталацията на антивирусна на смартфона или таблета обаче е далеч по-важно от сърфирането из новинарски сайтове. Честите проверки на сметките и използването на експресни зони за банкиране допълнително повишават сигурността ви и намаляват възможността да се окажете жертва. Така без почти никакви усилия ще може да продължите да се наслаждавате на комфорта на онлайн пазаруването и използването на услуги без необходимостта да излизате от дома си.