Руските домакинства изтеглиха чуждестранна валута на стойност 9,8 милиарда долара от сметките си през март, а банките намалиха новите корпоративни заеми с около една трета, съобщи централната банка в сряда, на която се позова Ройтерс.

Тримесечието беше трудно, казано направо. Беше много тревожно в определени моменти, но най-важното е, че ситуацията успя да се стабилизира", каза Александър Данилов, директор на отдела за банково регулиране и анализи на централната банка. 

"Банковият сектор се сблъска със значителен отлив на средства на населението... в края на февруари", каза той. "Хората изтеглиха пари от сметките, изпаднали в паника, страхувайки се за своята сигурност.

Средствата, държани в депозити, намаляха с 1,2 трилиона рубли (14,72 милиарда долара - 1 долар = 81,5400 рубли) през февруари, съобщи РЦБ в месечен доклад за развитието на руския банков сектор, а спадът продължи през март с изходящи потоци от 236 милиарда рубли. 

За разлика от предишните си доклади, централната банка не разкрива печалбите на банковия сектор.

Икономическото възстановяване, което съживи растежа на заемите и засили интереса към недвижимите имоти, доведе руските банки до обща печалба от рекордните 2,4 трилиона рубли през миналата година, но последствията от инвазията на Русия в Украйна правят повторение на това постижение малко вероятно, отбеляза Ройтерс. 

Потребителското кредитиране спадна с 1,9% през март, тъй като банковият сектор понесе удар от спешното повишаване на лихвите от централната банка, нарастващите цени притиснаха разполагаемите доходи на потребителите и се утвърди несигурността в перспективите за заетост, заявиха от централната банка.

Централната банка удвои основния си лихвен процент до 20% на 28 февруари, когато удари първата вълна от санкции, преди да го намали до 17% на 8 април. Очаква се лихвата да бъде намалена допълнително на следващото заседание на управата на банката на 29 април.

Обемът на ипотечните кредити нарасна с 2,1% през март до около 300 милиарда рубли, които централната банка заложи в държавна програма за ипотечни кредити.

Но все пак изтъкна очакването си растежът на ипотечните заеми да се забави до 10%-15% през 2022 г., от повече от 30% през 2021 г.