Долната камара на Федералното събрание на Русия е одобрила проектозакон, който ще забрани на руските банки да споделят "банкови тайни" с чужденци, съобщи днес в комюнике Държавната дима, цитирана от Ройтерс и БТА. Това е поредният опит да се защити финансовия сектор на страната.

Властите вече позволиха на руски компании и банки да не оповестяват информация за пускане на ценни книжа и списъци с изпълнители, за да се предпазят от евентуални санкции.

Руската централна банка обяви, че няма да публикува финансови изявления на сайта си до октомври.

На руските кредитни институции няма да бъде забранено да предоставят на съответните органи на други страни информация за клиенти и трансакциите им, както и за бенефициенти, се посочва в комюникето на Думата.

Законът ще намали до минимум рисковете, свързани с приетите от неприятелски страни промени в национални законодателни актове, целящи получаването на поверителна информация, която е банкова тайна, от чуждестранни банки под заплахата за наказателни санкции, отбелязва Думата, уточнявайки, че може да има изключения.

Законодателите са одобрили законопроекта на трето и последно четене, според комюникето. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от Горната камара на парламента и подписано от президента Владимир Путин. Тези стъпки се смятат за формалност.

Централната банка съобщи, че повече няма да публикува имената на банки, свързани с алтернативата на Москва за световната системата за разплащания СУИФТ (SWIFT) и временно спря да публикува данни за чуждестранната търговия на месечна основа, тъй като Русия отговаря на санкциите за кризата в Украйна.