Руските компании и глобалните банки, включително BNY Mellon, Deutsche Bank, Citigroup и JPMorgan, биха могли да спечелят, ако Москва спре търгуването на депозитарните им разписки от чуждестранни борси. Това съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на два свои източника.

Потенциалният непредвиден доход може да дойде от таксите, които банките издатели на депозитарни разписки могат да начисляват по договор на инвеститорите, когато анулират продукта.

Не е ясно колко компании и банки биха могли да го правят или дали банките ще начисляват таксите, като рискуват да разгневят инвеститорите, които смятат, че не би било справедливо предвид извънредните обстоятелства, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна.

Въпреки това таксите потенциално биха могли да се превърнат в стотици милиони долари според изчисленията на информационната агенция въз основа на данните за таксите, предоставени от нейните източници.

Подложена на западни санкции, Москва се готви да премахне (делистне) депозитарните разписки на руски компании от чуждестранни борси и да ги конвертира в местни руски ценни книжа в опит да намали контрола на чужденците върху тези компании.

Депозитарните разписки са сертификати, издадени от банка, представляващи акции на чуждестранна компания, търгувана на местна фондова борса. Те позволяват на инвеститорите да влагат в чуждестранни акции в собствената си страна и часова зона.

Има повече от 30 депозитарни разписки за руски компании, включително Газпром, Роснефт, Лукойл и Норилск никел, издадени от BNY Mellon, Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan, наред с други, търгуващи се на американски и европейски пазари.

Съгласно стандартните споразумения, депозитарните разписки могат да бъдат анулирани от емитента или от инвеститора. Когато това се случи, инвеститорът обикновено получава пари от продажбата на базисните акции, въпреки че вместо това има право да поеме попечителството върху акциите.

Банките начисляват административна такса, обикновено около $0,05 на разписка, която може да бъде споделена с компаниите, отбелязаха двата източника.

Ако Москва делистне руски депозитарни разписки, банките ще трябва да анулират продуктите. Банките все още могат да начисляват таксите, въпреки че може би не искат, според три източника.

Например, инвеститор в Роснефт със 150 милиона депозитарни разписки, представляващи същия брой акции в компанията, може да дължи 7,5 милиона долара такси за анулиране, според изчисленията на Reuters.

Мащабните западни санкции могат да се окажат предизвикателство за банките да прехвърлят парите на компаниите.

Независимо от това, някои инвеститори казват, че таксите не трябва да се начисляват. Глобален мениджър смята, че ако Русия приеме закона за делистването, не трябва да се налагат такси, тъй като инвеститорите няма да имат избор по въпроса. Други експерти обаче смятат, че банките все ще трябва да покрият разходите си.