Промяната на финансовия пакт бе в основата на предизборната кампания на Оланд. Малко преди изборите той предложи "Пакт за икономически растеж", който бе подкрепен и от ЕЦБ.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ще приеме новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд с отворени обятия и че двамата ще работят в тясно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Ще работим заедно добре и интензивно, и ще се срещнем много скоро", каза Меркел на пресконференция, след като Оланд бе избран вчера за президент на Франция. "Франсоа Оланд ще бъде приет с отворени обятия в Германия от мен", каза тя.

Финансовият пакт на Европейския съюз обаче не подлежи на преразглеждане, каза обаче Меркел, която публично подкрепяше Никола Саркози по време на предизборната кампания. "Ние в Германия сме на мнение, както и аз лично, че финансовият пакт не подлежи на предоговаряне. Той бе договорен и подписан от 25 страни", каза Меркел на пресконференцията. Оланд отправи критики към строгата позиция на Германия по отношение на икономиите като начин за преодоляване на дълговата криза в Европа и призова за политика за съживяване на икономическия растеж, припомня Ройтерс. "Ние сме по средата на дебат, в който Франция, разбира се, със своя нов президент, ще внесе своя акцент. Говорим обаче за две страни на една и съща монета - напредъкът е постижим само чрез солидни финанси и растеж", каза Меркел.

Меркел каза също, че е важно Гърция да продължи със съгласуваните програми за реформи. Управляващите партии в Гърция, подкрепящи спасителните финансови операции, загубиха своето мнозинство на  парламентарните избори в неделя и страната е изправена пред несигурност.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт също заяви, че Германия няма да предоговаря европейския финансов пакт за бюджетна дисциплина и отхвърля мерките за насърчаване на растежа, които биха довели до по-високи равнища на дълговете. От наша гледна точна не е възможно предоговаряне на финансовия пакт, отбеляза Зайберт. Не желаем растеж чрез нови дългове, а по-скоро растеж чрез структурни реформи, добави той.

Оставаме зад мерките, които бяха предприети”, а европейският план е „най-добрият път за Гърция”, посочи още говорителят на правителството на Германия. Докато мерките бъдат прилагани, ще подкрепяме Гърция, независимо кой е на власт, каза той .

Междувременно резултатите от парламентарния вот в Гърция, на който партиите, договорили икономиите, бяха наказани от избирателите, вече се отразиха негативно на финансовите пазари, припомня Ройтерс.