Предложените от финансовия министър Росица Велкова изменения в Кодекса на застраховането и налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация излагат на съществен риск българските превозвачи и ще доведат до чувствително увеличение на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Затова алармира в отворено писмо зам.-председателят на Европейския транспортен клъстер Йоана Лалова.

От организацията предупреждават, че стойността на застраховката "Гражданска отговорност" може да достигне многократно над настоящата, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани.

В рамките на свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г., представители на Министерството на финансите нееднократно подведе със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати. Твърденията им, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината, пишат още от клъстера.

Експертите настояват за незабавната оставка на финансовия министър Росица Велкова. Според тях Министерството на финансите е подвело със своите твърдения експертите - представители на бранша, заинтересовани страни и депутати, по време свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г., че ако предложените от нея текстове не бъдат гласувани България няма да бъде приета в Еврозоната.

"Важно е да се знае, че подобен текст в законодателството няма в нито една друга държава-членка на Еврозоната", се казва в позицията на ЕТК.

Йоана Лалова посочва, че решение на Европейския съд № C587/15 изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата "Зелена карта", да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината.

"Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. Това е форма на явен лобизъм и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година", допълват от клъстера.

ИЗБРАНО