Еврозоната често се критикува, без да бъде давана алтернатива за нея. Въпреки това присъединяването е естественият път за България. Това мнение изказа главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

"Вече имаме евро в джобовете си, но с по-различни картинки. Минималният срок след започване на процедурата по преминаване към еврото е 3 години. За новите членове на еврозоната процесът трае 7 години", посочи гостът.

Той отбеляза, че увеличението на цените след въвеждането на еврото е спекулативно. "Безпокойствието трябва да бъде да си направим държавата по-атрактивна за външни инвеститори", категоричен бе банкерът.

"В относително добра фаза сме от икономическото си развитие. Да си част в еврозоната е печат за качество, че правиш това, което трябва. Но никой не е предпазен от неблагоприятни икономически развития. С фиксирания курс на лева ние сме от 20 години в еврото. Позитивите да си в еврозоната са много повече от каквито и да е негативи", подчерта Хампарцумян.

По думите му лихвите биха се понижили, ако влезем в общността на еврото.

"В момента лихвите са на исторически най-ниски нива. Еврозоната ще бъде спирачка за по-рязкото им повишаване", поясни още Хампарцумян.