След като близо три седмици анализатори и икономисти се надпреварваха да прогнозират какви загуби ще претърпят страните от Близкия изток заради войната между Израел и палестинската военна групировка Хамас, английският "Гардиън", изразител на политическата позиция на британските лейбъристи, "хвърли бомбата". Английският национален всекидневник написа в понеделник, че американските корпорации очакват печалби от конфликта в Ивицата Газа.

Статията започва с припомняне, че Организацията на обединените нации предупреди за наличието на ясни доказателства, че може да са извършени военни престъпления при "взрива на насилие в Израел и Газа". В същото време "Уолстрийт" се надява на експлозия в печалбите. От началото на конфликта вече е регистрирано увеличение със 7% на цената на акциите на компаниите от оръжейната индустрия, а финансистите не крият: това не е границата, пише "Гардиън".

Позовавайки се на корпоративните отчети за миналия месец анализаторите от Morgan Stanley и TD Bank обърнаха внимание на потенциалната ескалация на печалбата от конфликта и зададоха необичайно откровени въпроси относно финансовите ползи от войната между Израел и Хамас.

Броят на загиналите - който досега включва повече от 8000 палестинци и над 1400 израелци - не беше най-важният, а и не притесняваше Кай фон Румор от консултантската компания TD Cowen, който е управляващ директор и старши анализатор, специализиран за космическата индустрия. Той обръща внимание на възхода на цената на акциите на General Dynamics, една от големите аерокосмически и оръжейни компании, в която американската инвестиционна компания TD Asset Management държи над 16 милиона долара в акции.

Джо Байдън поиска от Конгреса 106 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Израел и Украйна и хуманитарна помощ за Газа. Парите биха могли да осигурят мощен тласък на космическата и оръжейната промишленост, чиито акции скочиха със 7% след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври и началото на израелската ответна бомбардировка на Газа. До края на седмицата Конгресът на САЩ трябва да реши, обобщава "Гардиън".

"Хамас създаде допълнително търсене, имаме заявка от 106 милиарда долара от президента", каза фон Румор по време на разговор за приходите на General Dynamics на 25 октомври. Можете ли да ни кажете областите, в които според вас ще има постепенно ускоряване на търсенето?, попита финансовият консултант.

"Ситуацията в Израел очевидно е тежка и не е устойчива в момента", каза в отговор Джейсън Айкен, изпълнителен вицепрезидент по технологиите и главен финансов директор на General Dynamics. "Но ако погледнете постепенното нарастване на търсенето и неговият потенциал поради тези събития, най-важното нещо, което трябва да се подчертае и което се откроява, е производството на и за артилерията."

На следващия ден фон Румор решава, че акциите на General Dynamics трябва да бъдат закупени, като започва да ги препоръчва на инвестиционната компания, за която работи.

Кристин Ливаг, ръководител на сектора за аерокосмически и отбранителни изследвания на Morgan Stanley, зае подобна позиция относно конфликта по време на финансова конференция на 24 октомври.

Ако го погледнете [искането на Белия дом за 106 милиарда долара допълнително финансиране], имаме военно оборудване за Украйна, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана за Израел и снабдяване с боеприпаси и на двата фронта. Изглежда, че (искането - бел. авт.) е много подходящо за бизнес портфолиото на американската компания Raytheon (един от най-големите производители на аерокосмическа и отбранителна техника в света по приходи и пазарна капитализация), каза Ливаг, чийто работодател Morgan Stanley притежава дял от над 3 милиарда долара в Raytheon. Това са 2.1% от акциите на компанията.

"И така, каква част от тези средства ще може да посрещне компанията? И ако тези средства бъдат разпределени, какъв е най-ранният срок, в който те да се превърнат в приходи?", попита Кристин Ливаг.

Председателят и главен изпълнителен директор на Raytheon Грег Хейс отговори: "В Raytheon, мисля, че ще видим печалби от това добавяне на производство на военен арсенал... в допълнение от увеличения бюджет на Министерството на отбраната."