Синдикати в Белгия призоваха да спре обработката на оръжейни товари, предназначени за Израел. Призивът засяга товарите, пристигнали на белгийски пристанища и летища, и съдържа настояване за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", съобщи кореспондент на БТА, като се позова на местни медии.

Според синдикатите през Белгия преминават товари с оръжие, което може да бъде използвано срещу невинни цивилни палестинци. Професионалните организации на товарачите изразяват подкрепа за усилията за постигане на мир.

Същевременно белгийското представителство на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" постави въпроса за прекратяването на доставките на оръжие към Израел.

Настояваме за ембарго над износа на белгийско оръжие, независимо дали е предназначено за Израел или "Хамас", защото то може да бъде използвано за извършване на военни престъпления, пояснява директорът на представителството Карин Тибо. Белгия може да бъде подведена под отговорност, потвърждава Манюел Ламбер, правен съветник в Белгийската лига за човешки права. Той отбелязва, че експерти от ООН работят по този въпрос при сходни обстоятелства в Йемен и са преценили, че държави и дружества носят отговорност, когато снабдяват с оръжие държави, извършители на военни престъпления.

Решенията в Белгия за износ на оръжие не се взимат от правителството и не подлежат на парламентарен контрол. Единственият, който утвърждава лицензите, е областният управител (министър-президент) на Валония, където се намират заводите от белгийския военнопромишлен комплекс. Областният управител никога не прави изявления, свързани с оръжейния износ, е заявил негов говорител, цитиран в съобщенията.

В доклад за миналата година Валония отчита, че спазва всички международни решения за налагане на ембарго над износа на оръжия. Уточнява се, че по този начин през 2021 г. са били прекратени доставките за Саудитска Арабия. По официални данни за миналата година Белгия е изнесла оръжие за 66 държави на обща стойност над 830 милиона евро.