Япония е наложила санкции на физически лица и едно предприятие, свързани с базираната в ивицата Газа палестинска организация "Хамас", се казва в изявление на японското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс и БТА.

Санкциите се състоят в замразяването на активи на няколко лица и едно предприятие, които са помогнали за финансирането на "Хамас", и се прилагат в съответствие с новите санкции, обявени от правителството на САЩ по-рано този месец.

Това са първите санкции, които Япония налага на палестинската групировка след нейното смъртоносно нападение на 7 октомври, при което според израелските власти са загинали над 1400 души в Израел.

Япония е настоящият председател на Групата от седем развити нации. Преди дни външната министърка на Йоко Камикава каза, че наблюдава ситуацията в Газа "със загриженост".

Страната на изгряващото слънце обяви намерение да посредничи между Иран и Израел, след като Тел Авив се зарече да унищожи "Хамас" (подкрепяна от Иран), която контролира ивицата Газа, след смъртоносните атаки на нейните ислямистки бойци срещу израелски градове и кибуци.