Повече от десет години руският милиардер Алишер Усманов имаше възможност да се наслаждава на красотите на баварските Алпи на брега на живописното езеро Тегернзее. Там на името на свързани по-рано с него фирми бяха закупени цели три къщи, включително една за охраната и прислугата.

След нахлуването на Русия в Украйна обаче Усманов се оказа в санкционните списъци на ЕС като "прокремълски олигарх, тясно свърза н с Владимир Путин". Сега в Германия с него се занимават паралелно няколко правоохранителни органа и ведомства, разследвани са също и свързани с него фирми и физически лица - за пране на пари, укриване на данъци и нарушения на санкционното законодателство.

В германските медии постоянно се появяват съобщения за мащабни обиски и други следствени действия, свързани с Усманов. Обиски са били правени и на яхтата, използвана от олигарха вероятно до 2022 година, на германския офис на швейцарската банка, в която се смята, че олигархът е имал сметки, и дори на мюнхенската кантора на адвокатите на Усманов. Вилата на Тегернзее и другите две къщи са били обискирани вече два пъти.

Адвокатите на Усманов постигат успехи

В Германия за Усманов работят повече от десет опитни юристи. Те оспорват всяка крачка на следователите, включително обиските. Адвокатите наричат обиските "лов на вещици", целта им била "ярко да демонстрират на обществеността политическа решителност".

Адвокатите обаче не крият задоволството си от първите постигнати успехи - в края на октомври на втора инстанция обискът на вилата, където вероятно по-рано е живял Усманов, бе признат за противоправен.

За този обиск през есента на миналата година писаха всички водещи германски медии. Основанието за извършването му бе най-вече подозрението към Усманов в пране на пари.

Разследването на Навални за Усманов не убеди съдиите

За година и половина разследвания обаче прокуратурата във Франкфурт на Майн така и не успя да събере доказателства, които да убедят съдиите, че подозренията за пране на пари са основателни.

Алишер Усманов, заобиколен от охранители, в Лондон през 2008 г.

Снимка: Getty Images

От текстовете на съдебните решения по отношение на законността на обиските в къщите на Тегернзее, с които разполага ДВ, се вижда, че става дума за 88 парични превода към сметка под контрола на Усманов в Германия в периода 2017-2022 година. Следователите подкрепиха в съда подозренията си за престъпния произход на тези средства с разпечатка на английския превод на заснет от опозиционера Алексей Навални видеосюжет за това, че Усманов укрива данъци в Русия, използвайки за износа на парите подставени фирми.

Съдиите обаче не видях нито доказателства за нарушения на руските закони, нито пряка връзка между укриването на данъци и конкретните пари, които са се превеждали в Германия. Това само радва адвокатите на милиардера, според които съдбата на това дело била "практически предрешена".

Експертът по финансовите престъпления Франк Букенхофер също не смята, че това дело има съдебна перспектива. "Трябва да се докаже, че вложените в Германия пари са получени в Русия по престъпен път. Но как би могло да бъде направено това, ако в Русия самият Владимир Путин може да му напише справка, че той е най-честният човек на света?", риторично пита експертът в разговор с ДВ. Букенхофер констатира, че без тясно сътрудничество с правоохранителните органи на страната, от която произхождат парите, доказването на тяхното изпиране е фактически невъзможно. А с Русия такова сътрудничество няма.

Политически театър ли са следствените действия около Усманов?

Докато по делото за пране на пари развитие няма, активните следствени действия около приписваната на Усманов собственост не спират - през октомври т.г. в къщите на Тегернзее отново бяха извършени обиски.

Представителите на специално създаденото подразделение "Матрьошка", които се занимават с олигарха, иззеха временно няколко луксозни автомобила, които вероятно е ползвал Усманов до 2022 година. Повод за изземането станала информация за намерението на собственика или на негови доверени лица да продадат колите, които попадат под санкциите на ЕС.

Франк Букенхофер нарича снимките и видеата от обиските "шоу за олигарсите" и "политически театър, в който по сцената насам-натам се движат бутафории". Според експерта германските власти искат да покажат на гражданите, че са се заели с олигарсите, след като десетилетия наред не са им обръщали внимание и не са се интересували от произхода на техните пари. "Ако правителството наистина искаше да усложни живота на олигарсите, то би създало мощна финансова полиция, каквато има в Италия", отбелязва Букенхофер.

Най-голямата яхта в света - The Dilbar, на Алишер Усманов, плава от Monte Carlo Country Club в петия ден от Monte Carlo Rolex Masters в Спортния клуб в Монте Карло, Монако, на 20 април 2017 г.

Снимка: Getty Images

Усманов не бил собственик на къщите и яхтата

Засега германските правоохранителни органи вече година и половина не могат да докажат дори това, че яхтата Dilbar и къщите на Тегернзее наистина принадлежат на Алишер Усманов - те се водят собственост на тръстове, един от които е на Бермудските острови.

Защитата на Усманов твърди, че той отдавна е излязъл от тръста. Той впоследствие бил приписан на сестра му, но когато и тя попаднала в санкционния списък, и нейното име било премахнато. Така че в момента е напълно неизвестно кой контролира яхтата, вилите и другото имущество, ползвано от Усманов до 2022 година.

Според Франк Букенфохер тази ситуация нагледно илюстрира безпомощността на германските правоохранители. "Не бива да се продават недвижими имоти на фирми, които не можем да установим", посочва експертът по борбата с прането на пари.

В случая с Усманов именно от въпроса кой е фактическият собственик на къщите на Тегернзее зависи съдбата на две наказателни дела - за укриване на данъци и за нарушение на санкциите на ЕС. Адвокатите на Усманов твърдят, че техният клиент никога не е притежавал вилата - взимал я под аренда от тръста, от който впоследствие излязъл. Ако германските следователи успеят да докажат в съда, че вилата фактически принадлежи на Усманов, той ще стане резидент в Германия, което може да доведе до настояването за изплащане на данъци в размер на стотици милиони евро.

Ако пък не успеят, на следствието ще му се наложи да доказва, че той е живял в Германия по повече от 182 дни годишно. "Германия никога не е била негово основно местоживеене. Той е гражданин на света", подчертава пред ДВ един от адвокатите на Усманов. Наред с Узбекистан, Русия и Германия, медиите по различно време са приписвали на Усманов контрола над недвижими имоти и във Франция, Италия и Великобритания.

Както и да приключи епопеята с приписваните на Усманов активи в Германия, Франк Букенфохер не смята изблика на активност от страна на правоохранителните органи за безсмислен. "Цел на действията на правоохранителните органи може да бъде и стремежът животът на тези хора да бъде усложнен дотолкова, че Германия вече да не им изглежда привлекателно място", подчертава Букенхофер.

Материалът е публикуван в DW