В края на годината американската икономика е в отлична форма и Управлението за федерален резерв (УФР) почти сигурно ще остави без промяна водещата лихва на последното си заседание за тази година, отбелязва Франс прес.

Латинска Америка и Европа стагнират, а Китай притеснително започна да се "задъхва", докато в САЩ през ноември отчетът за работните места, който надмина очакванията на икономистите, подчерта устойчивостта на американския пазар на труда въпреки препятствията, създавани от търговската война на президента Доналд Тръмп и признаците за забавяне на потребителското търсене.

Така че УФР може да приеме аплодисменти за постигнатата стабилна икономика.

Признаците на устойчивост подкрепят решението на централната банка от октомври да спре с мерките след три понижения на водещата лихва през годината. Банкерите, определящи паричната политика на УФР, сега могат да изчакат и да видят как се представя икономиката в началото на 2020-а.

Комитетът, който започва заседанието си днес, ще обяви решението за лихвата утре вечер (след 21:00 ч. бълг. време - бел. ред). Ще публикува и нова тримесечна икономическа прогноза.

След предишното заседание през октомври членовете на УФР дават ясно да се разбере, че паричната политика е съвем уместна.

Потребителските разходи и доверие са силни. Пазарът на жилища се съживи. Безработицата все още е много ниска, а наемането на персонал продължава. Растежът на брутния вътрешен продукт се забави през третото тримесечие, но се оказа по-добър в сравнение с опасенията.

Пазарите на фючърси прогнозират, че УФР ще остави лихвата непроменена поне до септември догодина, когато може да има ново понижение.

Шансовете за рецесия през следващите 12 месеца, според нюйорското подразделение на УФР, също са започнали да намаляват.

Перспективите могат рязко да се променят в зависимост от случващото с търговския конфликт с Китай. Ако Вашингтон и Пекин успеят да сключат частично търговско споразумение и поне прекратят враждебните действия, краят на несигурността може да даде силен тласък на бизнеса.