Банкерите от Федералния резерв на САЩ остават твърдо ангажирани с позицията си относно политиката на изчакване и повишаването на лихвените проценти, съобщава CNBC, цитиран от Инвестор.

Протоколът от заседанието на Федералния комитет по отворените пазари от 1-2 май също показа, че неговите членове повишават своите очаквания за ускоряване на икономическия растеж през тази година, посочвайки, че по-ранните опасения за забавяне, са се понижили.

Въпреки общия оптимизъм, комитетът ще задържи без промяна лихвените проценти, позовавайки се на липсата на инфлационен натиск, който позволява на Централната банка на САЩ да наблюдава как се развиват събитията преди да се предприемат по-нататъшни действия.

"Членовете отбелязаха, че политиката на изчакване, с която определят бъдещите корекции на целевия диапазон на лихвите за федералните фондове, вероятно ще остане подходящ метод за известно време, особено в условията на умерен икономически растеж и приглушен инфлационен натиск, дори ако световните икономически и финансови условия продължат да се подобряват", се посочва в доклада от срещата.

През последните няколко заседания членовете на Комитета изразиха загриженост относно забавянето на ръста на световната икономика, хаоса около Brexit и задънената улица, в която влязоха преговорите между САЩ и Китай.

Въпреки това, бележките от последната среща показват по-оптимистичен тон.

"Редица членове отбелязаха, че някои от рисковете и несигурностите, които обгръщаха по-ранните прогнози през годината, бяха понижени, включително и тези, които са свързани с глобалните икономически перспективи, Brexit и търговските преговори", се отбелязва още в протокола.

Заседанието на Фед приключи само три дни преди президентът Доналд Тръмп да ескалира наново напрежението между САЩ и Китай, обвинявайки Пекин в отказ да приеме условията по сделката, след което увеличи митата върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара от 10 на 25%.