Курсът на еврото днес спадна под прага от 1,18 долара. В междубанковата търговия тази сутрин единната европейска валута се търгуваше за 1,1785 долара, дори доближи 1.1775.

Европейската централна банка определи вчера референтен курс на еврото от 1,1766 долара.

Курсът около 12.15 часа българско време на 20 юли: 1 EUR => 1.1793 USD

Повечето банки прогнозират, че еврото ще се засили спрямо щатския долар през втората половина на годината. Въпреки това при тежка втора (или трета) вълна от коронавирусни инфекции и несигурност относно политическото и икономическото въздействие прогнозите за еврото ще се променят през годината и след това.

Експертите също така смятат, че финализирането на Brexit може да подкрепи еврото и британската лира.

Курсът евро/долар за последния месец

Графика: exiap.com

 Специализираното издание Exiap посочва 5 причини, поради които еврото може да остане слабо:

  • пандемията се влошава в страните от еврозоната и системите за обществено здраве не могат да се справят с броя на хората със сериозни здравословни проблеми;
  •  американската икономика се засилва, политическите рискове в САЩ намаляват, а Федералният резерв (централната банка) увеличава лихвените проценти в подкрепа на щатския долар;
  • забавящи се икономики в ЕС, водени от германската икономика. По-слабият глобален растеж се равнява на падащото евро;
  • Brexit и продължаващата несигурност около него води до по-слаб курс на еврото спрямо другите валути (с изключение на британската лира);
  • икономическият растеж на Китай се забавя, намалявайки търговията с Китай и свивайки търсенето на внос от Европа.

По-слабото евро може да не е добра новина за гражданите на 19-те държави в еврозоната, особено ако искат да се преселят или да пътуват в чужбина или за тези, които вече живеят в друга държава.

Те биха могли да прехвърлят пари в чужбина при по-изгоден курс през втората половина на 2021 г., ако банковите прогнози са точни.

Ако планирате да пътувате в чужбина, по-силното евро със сигурност ще ви помогне, особено ако изберете дестинация с по-слаба валута. Пътуването в момента обаче не е възможно или е затруднено поради ограниченията в много страни.

В прогнозите, както винаги, се намесва политиката. Ако една държава от еврозоната е в затруднение (политически или икономически), това може да засегне цялата еврозона. По-голямата несигурност в политически план означава, че инвеститорите ще се освобождават от еврото, защото има по-голям шанс то да отслабне.

Новата стратегия на ЕЦБ

Европейската централна банка възприе нов подход за управление на икономиката, който ще позволи на банката да толерира преходни периоди на инфлация умерено над поставената цел от 2% и да обърне по-голямо внимание на изменението на климата в своите програми за прогнозиране и стимулиране, съобщи Асошиейтед прес.

Новата стратегия, обявена на 8 юли 2021 г., за 19-те държави, които използват еврото, препоръчва също да се включат цените на жилищата в измерването на инфлацията в ЕС и да се вземе предвид по-голямо изменение на климата при определяне на паричната политика.