Европейското дъщерно дружество на руската банка ВТБ (VTB Bank) променя името си, след като банката майка му отказа повече да работи под тази марка, съобщи Ройтерс, като се позова на изпълнителния директор.

Базираната във Франкфурт банка, която е под специални регулации заради наложени санкции и е в ликвидация от миналата година, отсега нататък ще бъде известна като OWH SE, каза Франк Хелуиг, главен изпълнителен директор на европейския център на VTB.

Преди Русия да нахлуе в Украйна, европейското подразделение на VTB привлече десетки хиляди германски спестители със своите относително високи лихвени проценти и се рекламира като спонсор на отбора по хокей на лед на Франкфурт - "Лъвовете".

Но след като започна войната, спестителите изтеглиха парите си, което подтикна регулаторите да започнат да управляват изтичането на пари. Те поеха контрола през април 2022 г., след като бяха наложени санкции и банката беше "отцепена" от Русия.

VTB все още официално притежава европейското дъщерно дружество и Хелуиг каза, че се е свързал с централата на банката в Русия, за да получи разрешение да продължи под известното си име, докато е в сила лицензионното споразумение. VTB отказа.

Името OWH произхожда от предишна итерация на кредитора - Ost-West Handeslbank.

VTB в Русия не отговори веднага на искането за коментар, отбеляза Ройтерс.

Процесът по ликвидация вероятно ще продължи няколко години, но банката е достигнала важен етап, каза Миро Задро, главен финансов директор.