Европейският банков орган (EBA) обяви днес, че няма опасения за равнището на експозиция на европейските банки в Русия и Украйна, но изрази безпокойството си за развитието на ситуацията в по-дългосрочен план, съобщи Франс прес, на която се позова БТА. Това се случва месец след началото на войната.

Преките рискове или така наречените рискове от първи етап от войната в Украйна, започнала след руската инвазия на 24 февруари, за банковата система на ЕС, не представляват фундаментална заплаха за финансовата стабилност. Това потвърди регулаторният орган в проучване, ориентирано първоначално към четвъртото тримесечие на 2021 г.

Два са факторите в подкрепа на подобно твърдение: "ограничена" експозиция и концентрация в няколко страни и ограничен брой банки.

Европейският банков орган обаче е изразил опасенията си за непреките последствия или така наречения втори етап, които вероятно ще повлияят в по-дългосрочен план.

Банките ще бъдат засегнати от по-слабия икономически растеж, който би могъл например да намали молбите за заеми. Сериозната нестабилност на пазарите, последствията от нарушенията по веригите за доставки и проблемите с кибератаките също будят опасения.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. европейските банки са обявили експозиции от 76 милиарда евро в Русия и 11 милиарда евро в Украйна, по данни на ЕВА.

"Сосиете женерал" (Societe generale) безусловно е най-изложената на експозиция френска банка чрез филиала си "Росбанк", която има голяма тежест в руския банков сектор. Френската група обяви в началото на март, че експозицията й в Русия е от 18,6 милиарда евро, от които 15,4 милиарда само за "Росбанк".

По отношение на банкирането на дребно Русия е третата страна за "Сосиете женерал" след Франция и Чехия. Тя се нарежда на второ място по отношение на персонала с над 12 000 служители или една десета от общия брой.

Други двама големи европейски играчи от сектора са пряко засегнати от войната и ескалацията на санкциите между Запада и Русия: австрийската банкова група "Райфайзен" (Raiffeisen) и италианската "УниКредит" (UniCredit).