Както се очакваше Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите в еврозоната без промяна, като се потвърди и досегашния месечен темп на покупки на активи, съобщи "Блумбърг".

На днешното си заседание Управителният съвет на банката взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени - съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, банката потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато банкерите не забележат устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити в рамките на програмата за закупуване на активи, в продължителен период след приключването на нетните покупки на активи и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо. Това ще допринесе както за благоприятни условия на ликвидност, така и за целесъобразна позиция на паричната политика, обясняват в днешното си съобщение още от регулатора.

Това е второто подред съобщение на ЕЦБ, в което липсва едно изречение, което до сега присъстваше при обявяването на решения, свързани с паричната политика - а именно, че при по-неблагоприятни перспективи (включително за инфлацията) банката ще има готовност да увеличи размера и/или продължителността на програмата за закупуване на активи.

Малко след обявяване на решението еврото поскъпна спрямо долара с 0,07% до 1,2170 долара.