Представителят на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Гейбриъл Маклуф заяви днес, че "не се чувства неудобно от пазарните очаквания за малко повече от едно намаление" на основните лихвени проценти на ЕЦБ през втората половина на годината, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Маклуф, който е управител на централната банка на Ирландия, посочи още, че очаква Европейската централна банка да предприеме "между 3 и 4 хода през идните 18 месеца", свързани с основните й лихви.

Той посочи, че решенията на ЕЦБ относно лихвите не трябва да се основават само на данните за ръста на заплатите в страните от еврозоната. Гейбриъл Маклуф отбеляза, че трябва внимателно да бъдат анализирани рисковете, произтичащи от глобалните конфликти, и да бъде оценено влиянието на измененията на климата върху цените на хранителните продукти и върху паричната политика като цяло.

На своето заседание, проведено на 6 юни, Европейската централна банка понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта.

Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната бяха намалени до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто.

Между юли 2022 г. и септември 2023 г. ЕЦБ вдигна водещите си лихви с общо 450 базисни пункта с цел да забави галопиращата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна максимум от 10,6 на сто.