Целта е пазарите да бъдат успокоени. Европейската централна банка (ЕЦБ) днес вероятно ще постави ударение върху готовността си да окаже пълна подкрепа на икономиката. Това се очаква, след като възникналото неотдавна напрежение заради повишението на лихвите по държавните облигации и опасенията от ускоряване на инфлацията подхрани съмнения, че може да има затягане на кранчето на кредитирането, информира Франс прес.

От началото на пандемията от Ковид-19 ЕЦБ се активизира значително в подкрепата си за бизнеса и без никакво съмнение вече задействаните механизми ще бъдат потвърдени на днешното й второ заседание за годината.

За пазителите на еврото обаче се отвори и нов фронт - повишението на лихвите по 10-годишните облигации на САЩ, което е израз на надеждата за рестарт на икономиката, но пък поражда и опасения от рязко ускоряване на инфлацията, а то би могло да накара централните банкери да втвърдят паричната си политика.

От тук и необходимостта за ЕЦБ за препотвърди ясно курса си.

Паричната политика е като готвенето или правенето на електронна музика: добрата рецепта и добрата песен изискват добри продукти в добро съотношение, коментира Фредерик Дюкрозе, стратег в Пиктет уелт мениджмънт (Pictet Wealth Management).

От една година рецептата на ЕЦБ се осланя на Програмата за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) на стойност 1,85 трилиона евро, отпускането на гигантски заеми при ниски лихви и информирането за намеренията й да запази водещите си лихви на историческия им минимум.