Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да остави без промяна водещите си лихви, докато оценява икономическите перспективи на еврозоната на фона на кампанията за ваксиниране срещу коронавируса и вероятността от въвеждане на нови ограничителни мерки за справяне с пандемията, предаде ДПА.

Институцията вероятно ще използва първото си заседание за годината, за да оцени влиянието на спешния спасителен план за 1,85 трлн. евро, който предостави на еврозоната с цел да ограничи последиците от коронакризата, допълва БТА.

Припомняме, че през декември ЕЦБ представи стимулираща програма за 500 млрд. евро и прогнозира, че тази година валутният съюз ще отчете икономически растеж от 3,9 процента, възстановявайки се от пандемията.

Като цяло се очаква банката да остави без промяна лихвата си по рефинансирането на историческия минимум от нула процента, а лихвата по депозитите - на нивото от минус 0,5 процента.

Протоколите от декемврийското заседание, които бяха публикувани миналата седмица, показаха силната подкрепа на управляващия съвет на институцията за извънредните мерки. Представители на ръководството й обаче също така изразяват опасения за растежа и инфлацията във валутния съюз.

Според президента на ЕЦБ Кристин Лагард кампанията за ваксинация, която се развива с неравномерен темп в Европа, има ключово значение за укрепване на икономическото доверие, силно разклатено миналата година от разпространението на вируса.

През текущата година обаче в еврозоната се засилват опасенията, че миналогодишният рязък икономически спад може да продължи и през 2021-а.

Нов кръг сурови ограничителни мерки в страните от валутния съюз би застрашил прогнозите за растежа и дори може да доведе до опасността регионът да навлезе в двойна рецесия през първото тримесечие на текущата година.