Активизирането на пандемията от новия коронавирус крие рискове от влошаване на перспективата за възобновяване на растежа в еврозоната. Това заяви днес президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от АФП, на пресконференция след заседанието по паричната политика.

Интензифицирането на пандемията крие рискове за икономическите перспективи, каза Лагард.

Според президента на ЕЦБ европейските правителства трябва да ускорят задействането на възстановителния фонд, който има за цел да помогне на икономиката да се съвземе след коронакризата, за да направят посткризисния икономически преход на региона по-бърз и плавен.

Фондът на стойност 750 млрд.евро трябва да бъде задействан незабавно, подчерта шефката на ЕЦБ.

Финансовата институция с централа във Франкфурт призова страните членки да ускорят процеса на ратификация, да завършат възможно най-скоро плановете си за възстановяване и устойчивост и да разпределят средствата за продуктивни държавни разходи.

ЕЦБ, както и се очакваше, остави лихвите си на историческите им минимуми на днешното си заседание по паричната политика, предадоха световните агенции.

В комюникето на банката, публикувано преди пресконференцията по-късно днес, се посочва, че решението е продиктувано от оценката на рисковете, идващи от ограниченията, въведени в борбата срещу Ковид-19, и поскъпването на еврото, допълни БТА.

Основната лихва остава нула, а търговските банки ще бъдат облагани с лихва от 0,50 на сто по депозитите, които държат в ЕЦБ, а не ги отпускат на клиентите си.

Пазителите на еврото запазват и статуквото на противокризисния си арсенал, сред които е и Програмата за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), която значително бе подсилена на предишното заседание на ЕЦБ през декември.

Европейската икономика преминава през тежки зимни месеци

Броят на заразените и починалите от коронавируса се увеличи, което доведе до нови ограничения върху бизнеса. Германия по-рано тази седмица удължи частичния си локдаун до 14 февруари, Франция наложи вечерен час, забранявайки излизането след 18 часа, а Португалия отчете нов антирекорд при новозаразените вчера, отбелязва Асошиейтед прес.

Анализатори на Оксфорд икономикс (Oxford Economics) прогнозират, че икономиката може отново да се свие през първите три месеца на текущата година.

Прогнозите на Европейската комисия са, че икономиката на еврозоната през 2020 г. се е свила със 7,8 процента и ще нарасне с 4,2 процента през текущата година. Официални данни се очаква да бъдат оповестени на 2 февруари.

Икономиката се подсилва от мащабните стимули, предоставени от ЕЦБ, националните правителства и ЕС.

Решението на ЕЦБ да остави без промяна свои ключови програми до голяма степен бе очаквано, тъй като едва миналия месец институцията даде значителен нов тласък на конюнктурата. Управляващият съвет увеличи с 500 млрд. евро изкупуването на облигации, с което програмата достигна общо 1,85 млрд. евро. Редовното изкупуване на ценни книжа с цел стимулиране на икономиката освен това бе удължено поне до март 2022 година. Над половината от общата сума все още не е предоставена.

Ценни книжа

Изкупуването на облигации е начин в икономиката да бъдат инжектирани новоотпечатани пари с цел да се повиши инфлацията, чието равнище в момента се оценява като твърде ниско. Изкупуването също така задържа лихвите ниски, така че компаниите да могат да си позволят кредитите, от които се нуждаят, за да оцелеят в рецесията, предизвикана от коронакризата.

Един от резултатите на тази програма е, че правителствата могат да използват пазара на облигации, за да си осигуряват евтини кредити на фона на увеличаването на държавните дефицити заради разходите в подкрепа на икономиките, например за поемане на заплатите на служители в принудителен отпуск, с цел да се предотвратят съкращения.

Допълнителни стимули предстои да бъдат задействани от фонда на стойност 750 млрд. евро, създаден от ЕС в подкрепа на икономическото възстановяване.