Европейският съюз съобщи, че е във връзка със Световната банка по въпроса за отпускането на заем за Гърция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Световната банка традиционно отпуска заеми за развиващи се страни. Гърция е зависима от спасителни кредити от партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) от 2010 година.

Говорителката на Европейската комисия Аника Брайдхарт заяви, че "гръцките власти за сигнализирали, че биха искали да продължат активните политиките за трудовия пазар и един от начините е да се обърнат към Световната банка".

Гърция е поискала от Световната банка да й отпусне 3 милиарда евро за борба с безработицата, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС.

Според представители на гръцкото правителство Атина планира да използва тези средства за създаване на около 100 000 работни места годишно.

Те обаче признават, че няма да бъде лесно да се убеди Световната банка, тъй като тя обикновено отпуска финансова помощ на развиващи се страни, а Гърция е развита страна.

Изданието отбелязва, че миналата година броят на безработните в Гърция е започнал постепенно да намалява, но равнището на безработицата остава високо, 23 на сто, което е над два пъти средното равнище в ЕС.