Европейската комисия (ЕК) трябва да пренареди приоритетите си в условията на настъпилата глобална здравна и икономическа криза заради коронавируса, като инициативи от типа на стратегията за биологично разнообразие вероятно ще се забавят с няколко седмици, разкрива Euractiv, цитиран от Инвестор.

Официално "шоуто трябва да продължи". На практика обаче ЕК ще пренасочи изцяло фокуса си върху продължаващата борба за овладяване на пандемията от коронавирус, смятат експерти.

Необходимо е и се изпълнява преструктуриране на приоритетите в изпълнителната власт на ЕС поради ограниченията, породени от работата в дистанционен режим, посочва говорителят на ЕК Ерик Мамер.

"Несъществените" инициативи ще се отложат

В резултат на това "несъществени" инициативи, като стратегията за биологично разнообразие вероятно ще се забавят с няколко седмици. Според работната програма на Комисията тези инициативи трябваше да бъдат приети преди края на март. Други инициативи, свързани със "Зелената сделка", които вероятно ще се забавят, включват стратегията за суровините.

"Няма да има особено значение, ако въпросните стратегии бъдат приети след две или три седмици", посочва служител на ЕК пред Euractiv. По неговите думи в момента е необходимо Брюксел да се концентрира върху кризата с пандемията.

Но това не означава, че Европа трябва да "забрави за Зелената сделка", както предложи чешкият премиер Андрей Бабиш в понеделник. Освен това Комисията няма да спре схемата си за търговия с въглерод, както Полша поиска чрез гласа на заместник-министъра на държавните активи Януш Ковалски.

"Дългосрочната работа по "Зелената сделка" продължава успоредно" с борбата с коронавируса "и продължава да бъде един от приоритетите", заяви Вивиан Лунела, говорител на ЕК за "Зелената сделка".

В същото време дистанционната работата по никакъв начин не ускорява вътрешните процеси на Комисията. В понеделник сървърите на изпълнителната власт се сринаха заради пренатоварване, научи Euractiv.

Първият заместник-председател и еврокомисар по климата Франс Тимерманс се постави под карантина до 20 март, след като присъства на среща с френския държавен секретар за екологичния преход Брюн Пуарсон, която в последствие беше тествана с положителна проба за коронавирус.

Въпреки че Лунела заяви, че Тимерманс "е в добро здравословно състояние" и "няма никакви симптоми", неговата самоизолация няма да ускори никакви инициативи, свързани със "Зелената сделка".

Австрийският федерален министър за действия в областта на климата Леоноре Гевеслер отхвърли призивите на чешкия премиер Андрей Бабиш, който заяви, че "Зелената сделка" на ЕС трябва да бъде загърбена, за да могат страните да се съсредоточат върху коронавируса.

"Не съм съгласен с Андрей Бабиш", каза Гевеслер. Въпреки че тя настоя, че здравната криза трябва да бъде преодоляна "сега", Гевеслер посочи, че политиците имат отговорността да предложат дългосрочна перспектива на своите граждани.