Представители на ЕС ще посетят Иран през февруари, за да развиват енергийните връзки.

Европейската комисия ще предприеме първата си "мисия за техническа оценка" през февруари, за да проучи енергийните връзки с Иран след вдигането на международните санкции, съобщи днес европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви снощи, че Иран е изпълнил условията за влизане в сила на историческото ядрено споразумението между Техеран и световните сили, ЕС обяви пълна, а САЩ частична отмяна на санкциите.

"Това дава възможност за по-тясно сътрудничество между ЕС и Иран в енергийната област. В началото на февруари в Иран ще се състои първата мисия за техническа оценка в областта на енергетиката", посочи в съобщение Мигел Ариас Канете.

Представител на ЕС, пожелал анонимност, уточни, че около 15 служители на ЕС ще участват в четиридневната техническа мисия, а след това по-високопоставени представители от Европейската комисия, вероятно заедно с бизнес делегация, ще посетят Иран.

Мигел Ариас Канете отбеляза, че сред евентуалните области на сътрудничество е и всичко, свързано с енергетиката - ядрена, петролна, газова, възобновяема и енергийна ефективност.

По-специално той споменава развитие в областта на втечнения природен газ, както и газови достави по тръбопровод, прокаран по маршрута, известен като "Южен газов коридор", по който би могло да се доставя синьо гориво в Южна Европа като алтернатива на руския газ.