Мащабна програма ЕЛЕНА на Европейската инвестиционна банка ще подпомага минимални инвестиции до 30 млн. евро във възобновяема енергия, енергийна ефективност и електрическа мобилност. Целта е да подкрепя големи инвестиционни проекти и да насърчава окрупняване, сътрудничество между общини и цели региони за развитие на интегрирани идеи и планове. Това обясни Асен Гащаров от Европейската инвестиционна банка на националната конференция за нулевоеенергийни сгради на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект в Бургас.

От 1% годишно до 2% годишно трябва да се увеличи обновяването на сгради, показват данните на Европейската инвестиционна банка. В България енергийно неефективни sa 80% от сградите, а необходимостта от средства е огромна. Последната мярка, която приключи е с бюджет от 1 млрд. лева при подадени проекти за над 5 млрд. лева, недостигът на средства е 3-4 млрд. лева, а хората могат да инвестират собствен капитал до някаква степен, коментира Гащаров.

Затова банковите институции на Европа създават гаранционни схеми, за да могат да подпомагат инвестициите в енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия в градовете. Така наличните 5 млрд. евро могат да привлекат допълнителни частни инвестиции от компании и банки до над 50 млрд. евро, разясни експертът от ЕИБ. Всъщност най-добрият подход е обединяването между общините и Гащаров посочи, че в страна като България може да се обединят дори половината общини.

Програмата на ЕИБ включва три ключови направления. На първо място обновяване на сгради (публични и частни), възобновяеми източници в сградите, включително соларни бойлери и бойлери на биомаса, охлаждане, иновативни системи за отопление. На следващо място са инвестициите за обновяване в еднофамилни сгради (публични и частни), интегрирано въвеждане на възобновяеми източници, включително соларни бойлери, бойлери на биомаса, термопомпи и използване на геотермални източници за отопление. На трето място - иновативен публичен транспорт и насърчаване на електромобилността. Тези три инвестиционни програми може да се комбинират, подчерта Гащаров.

Програмата ЕЛЕНА няма отворени процедури и конкурентен подбор, тя е отворена постоянно, обясни Гащаров. Минималната инвестиция на местните власти и частни компании трябва да е минимум 30 млн. евро като за градски транспорт, енергийно обновяване или топлофикационни мрежи инвестициите може да надхвърлят 150-200 млн. евро. В момента по програмата на ЕИБ са изпълнени 150 проекта в Европа и са предоставени грантове за над 260 млн. евро. Единствено в Малта, Кипър и България няма изпълнени проекти по ЕЛЕНА и затова тя търси своя първи проект у нас.

3eNews