Европейската инвестиционна банка предлага структура за финансиране, използвана преди това по време на пандемията от COVID-19, за да помогне за възстановяването на Украйна с до 100 милиарда евро (104,3 милиарда долара) инвестиции, предаде Ройтерс, като се позова на документ, до който е получила достъп.

Намерението е доверителният фонд EU-Ukraine Gateway (E-U GTF) да получи първоначално 20 милиарда евро вноски от държавите от ЕС и бюджета на Общността под формата на безвъзмездни средства, заеми и гаранции.

Гаранциите биха имали мултиплициращ ефект, водещ до инфраструктурни проекти на обща стойност около 100 милиарда евро, се казва в документа, като се пресмята, че това би покрило около половината от по-неотложните нужди на Украйна.

Предложението на ЕИБ трябва да бъде разкрито в понеделник, първия ден от международната конференция за следвоенното възстановяване на Украйна, която се свиква в Лугано, Швейцария.

Фондът на ЕИБ, създаден за преодоляване на щетите от пандемията, гарантира финансиране за малки и средни компании. Той залагаше 25 милиарда евро, които да доведат до мобилизиране на цели 200 милиарда евро.

Срещата в Лугано

Правителството на Украйна днес ще представи в Лугано своите приоритети за възстановяването на страната след войната, информира ДПА. На форума ще участват представители на около 40 страни, които се очаква да отпуснат помощ на Киев.

Участие са заявили и редица международни организации, и финансови институции. На форума ще присъстват украинският премиер Денис Шмигал и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Президентът на Украйна Володимир Зеленски се очаква да направи видеообръщение към участниците в конференцията.

Възстановяването на инфраструктурата на Украйна след руската военна агресия ще струва стотици милиарди евро, отбелязва ДПА.

През следващата година и във Великобритания ще се проведе международна среща в подкрепа на Украйна, съобщи британското външно министерство, цитирано от Ройтерс.