Премиерът на Италия Джорджа Мелони защити вчера данъка от 40 на сто върху свръхпечалбите, който правителството реши да наложи на банките, предаде италианската агенция АНСА, на която се позова БТА. Изненадващият налог доведе до сътресения на финансовите пазари.

С извънредния (еднократен) данък се облага нетният лихвен марж, получен през 2022 г. или 2023 г. - в зависимост от това коя сума е по-голяма и е над установените прагове за годишно увеличение.

"На последното заседание на кабинета (в понеделник) одобрихме редица важни мерки", заяви Мелони във видео обръщение. "Най-важната от тях се отнася до облагането с данък на несправедливите маржове на печалба на банките", допълни тя.

"Парите ще бъдат използвани за финансиране на мерки за подкрепа на семейства и компании, тъй като те преминават през тежък период заради високата цена на парите (на заемните средства)", добави Мелони.

Италианските банки загубиха близо 9 милиарда евро от пазарната си капитализация в търговията във вторник след изненадващото решение на правителството да наложи данък върху непредвидените печалби на банките.

Акциите на големите италиански банки - Intesa Sanpaolo, Banco BPM и UniCredit, паднаха между 7,2% и 8,4%.

Кредиторите си възвърнаха около 4 милиарда евро в ранната търговия в сряда, след като икономическото министерство обяви, че новият данък не може да надвишава 0,1 на сто от общите активи на финансовите институции.