Европейският съюз ще вкара в употреба ново финансово оръжие в опит да обуздае това, което се определя като възход на нелибералния национализъм в източните части на блока, който заплашва неговите демократични основи.

Големият изборен успех на унгарския лидер Виктор Орбан - известен като "виктаторът", от 8 април, както и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша предизвикаха тревога за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от състава му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепен от Германия, Франция и други богати европейски платци, ще представи предложенията в сряда като част от бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.), които ще обвържат еврофинансирането - на което бедните източнoевропейски страни разчитат, със спазването на върховенството на закона, съобщи телевизия "Блумбърг", като се позова на "Ройтерс".

"Има лидери, които флиртуват с друг набор от ценности", посочва един от източниците на агенцията, имайки предвид призивите на Орбан за "нелиберална демокрация" и несъгласието му с европейската миграционна политика. "Това е много по-голяма заплаха за Европа от Брекзит", допълва той.

Детайлите около новия бюджет все още се уточняват и ще бъдат обект на допълнителни преговори. Но похарчените от ЕС нетни средства представляват над 4% от публичните разходи в Полша и над 7% в Унгария и това е фактор за силната подкрепа за еврочленството в двете страни.

В рамките на готвеното предложение средства ще може да бъдат отклонявани от страни, които не успяват да отговорят на задълженията си по договора за членство, свързани със спазването на върховенството на закона, като например независимост на съда.

Според Европейската комисия тя разполага с цял набор от средства да ограничи действията на своите критици. Източници на агенцията коментират, че целта на Юнкер е да се справи с разрива между Изтока и Запада в ЕС, преди да се оттегли от поста след 18 месеца.

Европейските представители очакват Полша да отстъпи достатъчно този месец по отношение на реформите на съдебната си система, за да избегне нуждата ЕС да спази заканата си да я лиши от право на глас. Според европейските представители това е компромис, който ще бъде постигнат заради страха от санкции в следващия бюджет.

Напрежението с източните държави също така може да бъде преборено с твърди действия срещу наплива на нелегални мигранти, чрез компромис по отношение на споделяне на тежестта по грижата за бежанци и с усилия за адресиране на жалбите на страните от бившия съветски блок, според които Брюксел се отнася с тях като с граждани втора ръка, посочва още Ройтерс.

ЕК се изправя пред изпитание на волята с Орбан. Европейските представители очакват той да даде нов тласък на предизвикателствата си срещу Брюксел, въпреки че вече отстъпи от някои свои действия, като според тях това може да се случи отново.

Орбан направи крачка назад, след като загуби дело срещу ЕК пред Европейския съд. Той също така прие решението на Съда, което отхвърли опита му да се противопостави на европейска политика, задължаваща държавите членки да приемат квотната схема за разпределение на бежанци.

В същото време след излизането на Великобритания от състава на ЕС Полша ще бъде петата по големина страна в съюза, като според представители на комисията тя ще е и "тест" за справянето с "нетолерантните" лидери.

За разлика от Орбан обаче полската управляваща партия под ръководството на Ярослав Качински е по-отзивчива. След като ЕС започна действия по отнемане на правото на глас на страната, Качински издигна нов премиер, който се ангажира по-активно с преговорите с блока.

Брюксел може и да не остане напълно доволен, но постигането на един евентуален компромис ще изпрати сигнал до правителствата и може да сложи край на споровете в ЕС. Също така, както Орбан вече заяви, Унгария ще наложи вето на действията срещу Полша.

Други източноевропейски правителства също дискретно правят опити да убедят Варшава да се откаже от конфронтацията. "Казваме им "Вижте, вие застрашавате и нашето бюджетно финансиране", посочва високопоставен дипломат от държава, която също е зависима от европейско финансиране.