Повечето гръцки централни издания коментират във водещите си материали резкия спад на акциите на гръцките банки на Атинската борса вчера, които загубиха почти 9 процента от стойността си в края на борсовата търговия, а в определени моменти през деня този процент наближаваше 18.

Икономическото издание "Нафтемборики" коментира, че вчерашният спад отразява продължаващото вече два месеца недоверие на инвеститорите към гръцките банки. Според вестника ситуацията се влошава и поради резултатите на гръцките финансови институции и убеждението на инвеститорите, че е възможно някои от банките да се нуждаят скоро от нови капитали. "Нафтемборики" обаче смята, че вчерашната реакция на пазара вероятно е пресилена, доколкото са се активирали автоматични нареждания за продажба при достигането на определени нива на цените на акциите. Подобно е и мнението на "Морган Стенли", чиито анализатори отбелязват, че в момента гръцките банки са по-евтини, отколкото през ноември 2017 г., когато новите счетоводни стандарти IFRS9 и стрес тестовете са чукали на вратата им.

"Нафтемборики" обаче отбелязва, че резултатите от първото шестмесечие показват, че в определен момент банките ще изпитат нужда от капитали, защото намаляването на "червените" заеми чрез загуби води до нови провизии. Също така резултатите са показали нисък темп на кредитиране, което пряко се отразява и на печалбите на банките.

За "Черна сряда за банките" пише в днешния си брой "Катимерини". Според изданието сривът на банковите акции е причинен от масовите продажби от инвестиционни фондове. Капитализацията на четирите основни системни банки спадна до 5 милиарда евро, а тази на най-засегнатата банка - "Пиреос", достигна до 560 милиона евро. Представители на банките твърдят, че пазарът реагира пресилено, а правителството видя в ситуацията спекула. Във всеки случай обаче инвеститорите са предпазливи към гръцките кредитни институции заради съмненията, че могат да постигнат новите амбициозни цели за намаляване на "червените" кредити. Атмосферата се влошава и от публикации, според които банка "Пиреос" има затруднения с емитирането на облигации, с които да укрепи капитала си.

Под заглавие "Голямата разпродажба" "Та неа" вижда в срива на банковите акции "нов удар по чистия изход" от спасителните програми, докато правителството заема ролята на наблюдател. Според изданието в банковия сектор са били "изгубени" 47,5 милиарда евро на гръцките данъкоплатци за рекапитализации от 2013 година насам. Същевременно борсовият индекс на банките е спаднал с 34,8 процента от октомври 2017 г., "червените" заеми възлизат на 88, 6 милиарда евро в края на първото шестмесечие на тази година, а депозитите на домакинствата са спаднали с 30 милиарда евро през последните пет години.

Наред с възможната нужда от нови капитали, "Елефтерос типос" вижда като повод за масовите продажби на акции от гръцките банки и сценариите за държавна намеса в случай на невъзможност на банките да получат капитали от пазара, която по същество би довела до по-нататъшната национализация на банките. Сред причините за срива според вестника е и високата доходност на гръцките държавни ценни книжа. Изданието цитира освен това изказване на гръцкия министър на финансите Евклидис Цакалотос пред депутати от СИРИЗА вчера, според което вчерашният спад на стойността на банковите акции се дължи на публикация на "Блумбърг" от петък, посветена на банка "Пиреос".

"Ефимерида тон синдактон" пише за "подозрителни игри с банките". Вестникът цитира правителствената позиция, че спадът на стойността на акциите на финансовите институции не съответства на основните показатели на банковия сектор и на гръцката икономика и че съществува спекулативен натиск върху борсовата търговия на гръцките банки.