С 12 гласа "за" и седем "против" парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене държавния бюджет за 2022 година. Вносител на проектобюджета е Министерският съвет.

Очаква се между двете четения да бъдат направени редица промени.

Следващата седмица законопроектът ще бъде обсъден и в пленарната зала.

В спорове за инфлацията и доходите на населението премина първото четене на Бюджет 2022 година в ресорната парламентарна комисия.

Какво е равнището на инфлацията и как тя би стопила доходите на хората, особено на най-бедните, бе една от темите, които доведоха до остри реплики между бившия и настоящ финансов министър - Кирил Ананиев от ГЕРБ и Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Този бюджет е проинфлационен колега, бъдете сигурни, който с обратна сила ще се върне върху естествено увеличаване на размера на инфлацията и оттам обедняването на българските граждани", каза Кирил Ананиев.

"Това да кажем, че, вдигайки малко пенсиите или инвестирайки в социалните системи, ще доведе до инфлация и хората щели да обеднеят, извинете, но това е цинизъм", каза Асен Василев.

Министърът подчерта, че ако не са Covid мерките, по-високите социални и капиталови разходи, бюджетът би бил на излишък.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди за нов цикъл в лихвената политика и съответното му отношение към дълговата политика:

"По отношение на лихвите очакването е, че сме на прага на промяна в тази политика, т.е. обръщане на лихвения цикъл, съответно оттегляне от тази политика на финансови стимули. Убеден съм, че това ще става много постепенно, но и плавно, без някакви сътресения. Но това ще има отражение, разбира се, и върху много неща, но също така и по отношение на цената на дълга и цената на финансирането на правителството. Това е нещо, което трябва да се вземе предвид."

В проектобюджета за тази година е заложено поемане на нови задължения до 7,3 милиарда лева.