Една от най-важните постоянни парламентарни комисии по бюджет и финанси ще се ръководи от бившия банкер Любомир Каримански, депутат от партията "Има такъв народ", реши Народното събрание, което избра ръководства и членове на 22 постоянни комисии.

Негови заместници ще бъдат двама бивши финансови министри - Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС и Петър Чобанов от ДПС.

Другите двама заместници са проф. Румен Гечев от БСП и Георги Ганев от "Демократична България".

Още преди гласуването на комисиите от партията "Изправи се БГ! Ние идваме!" заявиха, че няма да представят свои депутати за членове на ръководствата на комисиите.

Членове на постоянната Комисия по бюджет и финанси ще бъдат шестима народни представители от "Има такъв народ и ГЕРБ-СДС", четирима ще има БСП, по трима от "Демократична България" и ДПС и един от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Кой е Любомир Каримански

Партията "Има такъв народ" го представя като експерт с богат опит в управлението на кредитния и операционен риск. Съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург. Член е на Групата на участниците от банковия сектор (ГУБС) и Координатор на работната група "Payments, Digital, Fintech and Regtech" към ГУБС, ЕВРОПЕЙСКИ БАНКОВ ОРГАН · Париж, Франция. Член е на Борда за управление на SEPA схеми, ЕВРОПЕЙСКИ ПЛАТЕЖЕН СЪВЕТ · Брюксел, Белгия. Лектор е по банков мениджмънт, Международен банков институт, София, България.

Каримански е бивш изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Инвестбанк" в периода между 2011 и 2015 година. Преди това заема същите постове в "Търговска банка - Д" (бившата "Демирбанк").

Актуализацията на бюджета

Първата задача на тази постоянна комисия е да разгледа актуализацията на държавния бюджет. "Първото извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси ще бъде още днес, от 14.30 часа. На него ще приемем вътрешните правила за работата на комисията, за да може да започнем работа, както искат всички парламентарни групи, както иска президентът и както обществото очаква от нас", обяви Каримански още днес в кулоарите на парламента.

Повечето от членовете на нейното ръководството вече изразиха резервите си относно предложения законопроект за изменение и допълнение на държавния бюджет от служебното правителство. Най-вероятно, за да не се губи време, комисията ще предложи законопроекта на служебното правителство да се приеме на първо четене, а съществена промяна ще бъде направена между двете четения. Подобна позиция изрази пред два дни и председателят на парламента Ива Митева.

"При всички положение актуализация на бюджета е необходима. Параметрите ще бъдат уточнени между първо и второ четене с всички предложения, които ще бъдат направени. Нека да се съобразим с работната група, която ще взаимодейства с министъра на финансите", заяви Каримански пред журналисти в парламента и подчерта, че от неговата формация също са подготвили конкретни предложения, които ще отправят в хода на дебатите.

"Имаме готовност. Необходимо е актуализацията да бъде обсъдена в няколко основни направления и ще го направим", каза в заключение Каримански.

Изборът на ръководство на БНБ

Втората основна задача на бюджетната комисия е да предложи за гласуване на част от новото ръководство на БНБ, тъй като мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли (внесено е предложение да бъде издигнат на същия пост за втори мандат), на подуправителя и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова - на 29 юли, а на подуправителя и ръководител на управление "Емисинно" Калин Христов изтича на 24 октомври.

Новият председател на бюджетната комисия е сред критиците на Димитър Радев. По този повод се появиха и публикации, че Каримански може да бъде номиниран за управител на БНБ.

В края на юни, в интервю за вестник "Банкеръ" Каримански заяви, че през последните 6 години е бил принуден да не работи за български банки, поради "една основна причина - натиска на БНБ върху мен". Той не даде отговор на въпроса на какъв натиск е бил подложен, както и на какъв държавен пост се вижда след изборите - в изпълнителната, в законодателната власт или в БНБ, но каза, че "държавата има нужда от кадри навсякъде".

Депутатът Каримански и в предишното Народно събрание, подложи на критика и "мълчанието и липсата на реакция от БНБ по отношение на Банката за развитие", чието ръководство беше сменено от служебното правителство. Според Каримански, "най-малкото би трябвало през БНБ да се защитава интересът на инвеститорите, би трябвало през БНБ да се защитава стабилността на националната валута, но централната банка е необходимо да има един ясен поглед за проблемите в една такава банка, особено когато капиталът й идва от данъкоплатците". По думите на Каримански, ръководството на БНБ е знаело "много добре" какво е ставало в ББР.

"Притеснителното е, че не са взимали никакви сериозни мерки", казва Каримански.

3e-news.net