Нова форма на цифрови пари се разпространява мълниеносно, като привлича десетки милиони потребители, милиарди транзакции и вниманието на глобалните централни банки. Не, не става дума за биткойн, който се търгува на около $69 000 и записа нов рекорд за всички времена. Вместо това говоря за бразилската евтина система за незабавни плащания Pix. И последното просто може да има по-добри претенции за обозначаване на бъдещето от криптовалутата.

Стартиран през 2020 г., първоначалната идея зад Pix — както при всички добри финтех решения — беше да стимулира финансовото включване, да разхлаби хватката на концентрираната банкова система и да направи плащанията по-бързи и по-ефективни. Pix успя със забележителна скорост: използван е от 160 милиона души, или 80% от пълнолетното население на Бразилия, както и от 13 милиона фирми, и сега изпреварва кредитните и дебитните карти като предпочитан метод на плащане в страната.

Планът е да стане глобален във време, когато централните банки експериментират с основни промени в плащанията и цифрови валути, за да запазят контрола върху технологичния напредък.

Мислете за това като за обратната страна на "страха да не изпуснеш" при биткойн, който се завръща с отмъщение след одобрението на спот борсово търгувани фондове - по същество лъскава и по-достъпна обвивка за токен, който все още е много по-подходящ за трупане и спекулации, отколкото плащането на сметки или генерирането на предвидими печалби.

Докато управляваният от тълпата популизъм на биткойн се състои в това да се опълчите на семейството, приятелите и финансистите, които ви предупреждават да не купувате това, което Уорън Бъфет нарече "отрова за плъхове на квадрат", Pix е безсрамно институционален: това е фиатна платежна система, управлявана от централната банка; имате нужда от банкова сметка, за да я използвате, а участието на търговските банки е задължително. И няма блокчейн.

И все пак Pix все още е футуристичен по свой собствен начин и несъмнено по-здравословен за икономиката от сегашното купуване на летливи токени или мемекойни като Dogecoin или Pepe с надеждата, че в крайна сметка ще се появи по-голям глупак и ще ги изкупи обратно на по-висока цена.

Проучване на Международния валутен фонд отбелязва, че транзакциите на Pix се уреждат почти мигновено и на по-ниска цена от други алтернативи: безплатно е за физически лица и струва около 0,33% за търговци, което е по-ниско от таксите от около 1,13% за дебитни карти или 2,34% за кредитни карти — и по-ниска от таксата от 3,99%, предложена от платежната система WhatsApp на Meta Platforms Inc.

Разбира се, тук също има рискове, независимо дали става въпрос за гейзера от данни за лични транзакции, изложени на шпиониране от централната банка, риска от измами или факта, че системата все още не е изпитана от голяма финансова криза.

Но трябва да сте наистина заслепени от цифровото злато, за да пренебрегнете предимствата на Pix. Едно проучване, цитирано от The Banker, установи, че печалбите от тази бърза и удобна платежна система са се филтрирали до малки банки и местни фирми далеч от големите градове, което е довело до повече кредитиране за предприемачи и домакинства и повече капиталови инвестиции.

Централната банка на Бразилия също повиши цифровата грамотност, за да гарантира, че хората няма да бъдат изоставени от технологичния напредък. В свят, в който таксите за транзакции все още са около 1% в много страни и пречат на растежа, Pix изглежда като истинска добра новина.

Всичко това ни връща към по-малко обнадеждаващите новини за последния скок на биткойн. Въпреки сензационалността около ETF, иронията е, че тук няма нищо ново: това са същите стари спекулации, със същите стари играчи като MicroStrategy Inc., готови да направят повече покупки (макар че може да има заплахи за приходите за Coinbase Global Inc.).

Рисковете, които измъчваха крипто пазарите обаче, също все още са налице, включително влошаващото се изтичане на капитали в нововъзникващите пазари: Нигерия изчисли, че 26 милиарда долара непроследими крипто плащания са преминали през местното дружество на Binance миналата година.

Да се надяваме, че Pix може да докаже в дългосрочен план, че FOMO не може да се мери с истинската полезност - преди да се спука следващият крипто балон.

Лионел Лоран е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за бъдещето на парите и бъдещето на Европа. Преди това е бил репортер за Reuters и Forbes.