Биткойнът достигна нови рекордни стойности в днешната търговия, като за кратко премина границата от 69 000 долара, предаде Ройтерс. Ръстът му се дължи както на повишения интерес към спот търгуваните крипто продукти, така и на надеждите, че лихвените проценти в близко бъдеще ще започнат да падат.

В следобедната търговия биткойнът достигна 69 202 долара, преминавайки предходният си пик от 68 999 долара, достигнат през ноември 2021 г. Впоследствие търговията се успокои и в късния следобед криптовалутата спадна до 64 380 долара, предаде БТА.

От октомври досега биткойнът е поскъпнал със 160 процента, като 44 на сто от тях беше регистрирано само през февруари.

Защо биткойнът се изтреля до нов исторически връх

Антъни Помплиано, основател на Pamp Investments, изтъкна различни фактори, движещи възходящата траектория на Биткойна, по време на интервю за CNBC, цитирано от cryptodnes.bg.

По-специално, неотдавнашното одобрение на Биткойн ETF означава нарастващо масово приемане и значителен приток на капитали към крипто пазара. Особено внимание заслужава управляваният от BlackRock ETF, който отбеляза забележително увеличение на активите с $1 милиард в рамките на един ден, като сега те възлизат на $11 милиарда.

Нещо повече, историческите тенденции показват, че надхвърлянето на исторически връх често предизвиква бързо удвояване на цената - модел, наблюдаван при предишни пазарни цикли. След като Биткойн преодолее познатите ценови прагове, пазарът преоценява стойността му при отсъствието на исторически нива на съпротива, навлизайки във фаза на ценово откритие и навлизане в неизследвана територия.

Помплиано също така подчерта значението на предстоящото халвинг събитие, което се очаква да намали новото предлагане на Биткойн, което потенциално може да доведе до повишаване на цените с по-бърз от очаквания темп.

Появиха се няколко оптимистични прогнози относно бъдещата цена на Биткойн, като влиятелни фигури в крипто общността предвиждат значителни увеличения след халвинга. Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital, очаква цената на Биткойн да се покачи до поне $170,000 след халвинга, като се опира на исторически данни от предишни халвинг цикли, за да подкрепи прогнозата си.

Майк Новограц от Galaxy Digital споделя този оптимизъм, определяйки халвинга като ключов катализатор за достигане на нови върхове в цената на Биткойн. Адам Бек, главен изпълнителен директор на Blockstream и забележителна фигура, спомената в белия лист на Биткойн от Сатоши Накамото, предвижда, че Биткойн може да достигне $100,000 още преди халвинг събитието.

Том Лий, съосновател на Fundstrat, направи смела прогноза по CNBC, предвиждайки, че Биткойн ще достигне $150,000 в рамките на следващата година и невероятните $500,000 в рамките на пет години.