Моделът, който "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) ползва, за да прави икономически си прогнози, има "сериозни недостатъци", разкрива проучване, поръчано от банката и цитирано от ДПА и БТА. То препоръчва да бъдат заделени повече средства за тази цел.

Доклад, съставен от бившия председател на УФР Бен Бърнанке, открил, че служители на "Банк ъв Ингланд" ползвали остарял софтуер, който освен това не бил добре поддържан. Те освен това извършвали ръчно някои функции, които би било по-добре са правят автоматично.

Проверката беше обявена миналата година, след като прогнозите на банката се разминаха сериозно с реалността, особено в периода на икономически сътресения.

Когато икономиката се колебае е трудно прогнозите да са близки до случващото се, но банката се обърна за помощ към Бърнанке, след като стана обект на публични критики.

Бившият шеф на УФР отправи серия от препоръки, сред които че банката трябва да започне да прави собствени прогнози относно хода, например, на лихвени проценти.

"Най-сериозните проблеми, които открихме, са недостатъци в прогнозиращата инфраструктура на банката", се посочва в доклада. "Ключов софтуер е безнадеждно остарял и му липсват важни функционалности".