Секретните правителствени документи, които разкриват как западни банкови гиганти перат трилиони долари, свързани с тероризъм и източване на бедни страни, стигнаха и до България.

Оказа се, че в документите на международното журналистическо разследване има следи и от дейността на три български банки.

Тъй като става дума за предишни периоди, част от институциите, регистрирани у нас, са преобразувани. Става дума както за банки с българска собственост, така и за институции, които са част от големи европейски групи.

В предаването на БНР "Хоризонт" банкови експерти коментираха, че самите банкови институции може да нямат виновно поведение в случая, тъй като те са длъжни да докладват за съмнителни транзакции, но нямат право да ги спрат.

"България не е високорискова държава за пране на пари", заяви за "Хоризонт" финансистът Емил Хърсев:

"Забележете, че във всички случаи, когато става въпрос за България, става дума за лица, които в последствие са попаднали в някакви списъци, плащането е извършено две хилядната година. През 2014 година станал Майдана в Украйна, през 2017 лицето, което е било клиент тогава на българската банка попаднало в списък с лицата, които поради съпричастността си към Майдана от 2014, през 2017 станали обект на възбрана".

Имената на три банки, регистрирани в България, се виждат в публикувания списък със съмнителни транзакции.

Разследващите журналисти са публикували още един списък, в който към тях се прибавят още няколко имена на банкови институции, регистрирани у нас.

България е представена и в списъка с големи частни клиенти, осветени от теча на информация - чрез Ружа Игнатова и схемата One Coin.